Lettere for minoriteter å føle seg stolt i dag

Publicado el

Politiker Sofia Rana mener det er lettere for dagens generasjon av unge med minoritetsbakgrunn å føle stolthet over sin kultur og sin bakgrunn enn det var for hennes generasjon. Da den norsk-pakistanske politikeren var barn var det om å gjøre å være norsk. Hun var redd for å lukte krydder og ville ikke at klassekameratene skulle se henne i pakistanske klær. Men nå som voksen føler hun seg stolt.

Men det har skjedd en endring siden den gang, og den nye bølgen av kunstnere, forfattere og musikere med minoritetsbakgrunn bidrar til dette: “At Chirag i Karpe synger på mortens aksent, det er så nydelig. En gang i tiden var aksenten til foreldrene våre en vits på TV”

Erfaringene med rasisme mot foreldrene satte sine spor, men hun forteller at det samtidig har gjort henne til en politiker med stor dedikasjon mot rasisme og diskriminering.

Hjerterøtter - ny serie om identitetsdebatt og tilhørighet i Norge. Skapet av Monica Orjuela

Det sies at for migranter og andre med minoritetsbakgrunn så finnes det ikke en enkelt definisjon av identitet og tilhørighet. For noen så skapes identitet med referansene fra kulturen i opphavslandet, mens andre vil si at sin identitet skapes i møtet med majoritetssamfunnet i Norge. Det er også de som har problemer med å definere hvor de hører til. De siste årene har vi sett forfattere, journalister, kunstnere og andre delta i en debatt rundt omdefinering av identitet knyttet til migrasjon, integrering og tilhørighet, men også til erfaringer med diskriminering, rasisme og intoleranse. Det vi ser er en bred og kompleks dynamikk som kontinuerlig endrer seg.

I første episode har vi som gjest Sofia Rana, profilert Oslo-politiker og medlem av bystyret der hun representert Rødt. Hun er en aktiv samfunnsdebattant og antirasist, med Norsk-pakistansk bakgrunn.

Hør vår podcast og følg serien Hjerterøtter, her på radio Latin-Amerika.

Programmet er støtte av Oslo kommune, Medietilsynet og Fritt Ord.