Tenk litt når du går ut på gaten. I hvilke kategorier setter du folk i?

Publicado el

For forfatteren Lisa Eshoel Knudsen er en av de praktiske måtene å kjempe mot stereotypier, diskriminering og rasisme å starte med oss selv. Hun utfordrer oss til «å tenke over hva som skjer når vi møter folk på gaten, hvilke kategorier vi plasserer dem i. Hva er det som dukker opp i tankene våre? Når vi møter noen som kanskje ser annerledes ut enn oss, kan vi også reflektere over hvordan det påvirker oss i møte med andre. Dette er noe vi alle bør gjøre»

Eshoel debuterte i 2022 med boken "Det er personlig: Om rasisme og ytringsfrihet". Gjennom boken viser hun hvordan identitetspolitikk kan være et nyttig verktøy i kampen mot diskriminering. I samtalen med Eshoel snakker vi også om hvordan hennes erfaringer med rasisme har påvirket henne, samt identitet og følelsen av tilhørighet.

Hjerterøtter Podcast

Hjerterøtter - ny serie om identitetsdebatt og tilhørighet i Norge. Skapet av Monica Orjuela

Det sies at for migranter og andre med minoritetsbakgrunn så finnes det ikke en enkelt definisjon av identitet og tilhørighet. For noen så skapes identitet med referansene fra kulturen i opphavslandet, mens andre vil si at sin identitet skapes i møtet med majoritetssamfunnet i Norge. Det er også de som har problemer med å definere hvor de hører til. De siste årene har vi sett forfattere, journalister, kunstnere og andre delta i en debatt rundt omdefinering av identitet knyttet til migrasjon, integrering og tilhørighet, men også til erfaringer med diskriminering, rasisme og intoleranse. Det vi ser er en bred og kompleks dynamikk som kontinuerlig endrer seg.

Hør vår podcast og følg serien Hjerterøtter, her på radio Latin-Amerika.

Programmet er støtte av Oslo kommune, Medietilsynet og Fritt Ord.