Massiv studentstreik i Colombia

Escrito por Caroline Seyersted
Publicado el

I Colombia har studenter, lærere og ansatte på offentlige universiteter over hele landet nå vært i streik i over en måned på grunn av manglende finansiering til offentlig høyere utdanning. Denne krisen kommer av at det har vært en vedvarende underfinansiering av disse utdanningsinstitusjonene de siste 25 årene.

Regjeringen har nå en historisk høy gjeld overfor universitetene hvor de skylder over 18 billioner pesos, et beløp som tilsvarer rundt 48 milliarder norske kroner. Om krisen ikke løses er det fare for at utdanning ikke lenger vil være en rettighet i Colombia, men at det gradvis vil bli et privilegium og en vare for de aller rikeste.

Offentlig høyere utdanning i krise:

Noen av konsekvensene av underfinansieringen er at universitetene ikke har råd til å vedlikeholde infrastrukturen på de forskjellige campusene hvor mange av bygningene allerede er i dårlig stand, eller til og med holder på å falle sammen, og derfor ikke kan benyttes. Andre konsekvenser er blant annet at det blir stadig mindre penger til forskning, dårligere arbeidsvilkår for de ansatte og at universitetene får en tendens til å benytte seg av en privatiseringslogikk. Dette skaper bekymring blant både lærere og studenter, da særlig med tanke på de fremtidige generasjonene og deres mulighet til å ta utdanning.

Demonstrasjoner i hele landet:

Under streiken har det vært mange demonstrasjoner og protestmarsjer i hele landet. I alle de største byene som Bogotá, Medellín, Cali, Popayán og Barranquilla, har det vært en jevn strøm av marsjer siden oktober både på dagtid med bannere, paroler, dans og musikk og om natten, med fakler og lys. Det har også vært mange «caminatas» (vandringer) hvor studenter har gått i flere dager fra hjembyene sine til hovedstaden for å vekke oppmerksomhet blant så mange som mulig.

Studenter fra de private universitetene, tidligere studenter, foreldre og til og med internasjonale studenter har også deltatt i markeringene. I tillegg har det vært støttedemonstrasjoner i blant annet Mexico, Argentina, Spania, Frankrike og Norge. I sistnevnte ble dette arrangert av studenter på Universitetet i Oslo i tillegg til at en video med budskap om støtte ble delt på sosiale medier fra studenter i Trondheim.

Kreative måter å protestere på:

Det er ikke bare protestmarsjen som har blitt tatt i bruk som virkemiddel i denne streiken. Mange andre kreative metoder har også blitt benyttet. Det har blant annet vært konserter med fullt orkester i parker og andre steder i byen som har blitt arrangert av studentene. Egne sanger, danser og til og med musikkvideoer har blitt publisert for å vekke oppmerksomhet hos så mange som mulig. Noen av studentene og lærerne har også dratt ut i byen og hatt forelesning for forbipasserende i et prosjekt de kaller «clase a la calle», time i gatene. I tillegg er det mange studenter som har benyttet seg av offentlig transport som et forum for å snakke med folk om situasjonen.

Politiet brøt opp i marsjene:

Til tross for at de fleste av demonstrasjonene har vært fredelige så har mange av marsjene blitt møtt med tåregass og vold fra ESMAD styrkene (Escuadrón Móvil Antidisturbios), den mobile opprørsstyrken til politiet. Dette har medført at mange studenter har blitt skadet og/eller arrestert over hele landet, og mange av marsjene og andre aktiviteter knyttet til streiken har blitt fysisk forhindret. Studentbevegelsen appellerer nå til sin rett til å protestere.

Dialog og forhandling med regjeringen:

Studentene har 10 generelle krav de ønsker å forhandle med regjeringen om. Noen av disse er at den økonomiske støtten til de offentlige utdanningsinstitusjonene skal økes til 4,5 billioner pesos, tilsvarende 12 milliarder kroner, og at det skal lages en betalingsplan som skal sørge for at den historisk høye gjelden til universitetene skal kunne betales ned innen 10 år. Men, selv om studentene og regjeringen, representert av utdanningsministeren María Victoria Angulo, har vært gjennom flere runder med dialog så har de ikke kommet fram til noe så langt. Studentene mener at årsaken er manglende forhandlingsvilje fra regjeringens side.

Forøvrig så har landets president Iván Duque sagt at det studentene krever er for mye og at problemet er at det rett og slett ikke er nok penger til å kunne innfri kravene. Men studentene understreker at en god del av statsbudsjettet ikke lenger går til offentlige utdanningsinstitusjoner, men til de private i form av lån og stipender, og at det derfor burde være mulig å gjøre en omprioritering der.

En ny forhandlingsrunde ble påbegynt 20. november. Nå holder alle pusten og håper på at det endelig skal være mulig å komme fram til en løsning ved at presidenten viser vilje til forhandling og til å prioritere høyere offentlig utdanning. Inntil det skjer, har studentene sagt at streiken fortsetter.

Om artikkelforfatteren

Caroline Seyersted er masterstudent ved Universidad Nacional de Colombia i Bogotá. Der studerer hun politiske studier med fokus på Latin Amerika (Estudios Políticos Latinoamericanos). Caroline er også medlem av Latinamerikansk Forening i Norge (LAF) og er skribent for Radio Latin-Amerika.

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers