Morderne går fri i Mexico

Escrito por Eva Alnes Holte
Publicado el

Mexico er et av verdens farligste land for journalister, bare Syria er farligere. Radio Latin-Amerika har fått støtte fra Medietilsynet og Fritt Ord til en serie og podcast om drap, mishandling og bortføring.

Minst 118 journalister er drept i landet siden årtusenskiftet. I 2018 ble 10 journalister myrdet i Mexico. De mistet livet fordi de våget å kritisere politikere og lokale myndigheter, fordi de våget å grave i korrupsjonssaker og organisert kriminalitet. De måtte også bøte med livet fordi de dekket drapene på kolleger.

– Det kan ikke bli verre

– Bunnen er nådd for journalistene i Mexico. Det kan ikke bli verre, sier journalist Mónica Orjuela i Radio Latin-Amerika. I forbindelse med radioserien Fjærenes stillhet har hun vært i Mexico for å snakke med familiene til de drepte journalistene. Hun har fått høre deres historie, hvordan det er å leve under trusler og bli utsatt for mishandling, tortur og forsvinning. Og også – hvordan det er for de etterlatte å vite at ingenting blir gjort for å finne de skyldige.

Morderne går fri

For drapene, mishandlingen og bortføringen blir sjelden oppklart. Myndighetene er nemlig selv ofte innblandet i forbrytelsene mot journalistene. Og der de ikke er innblandet, gir de stort sett blaffen. – Journalister i Mexico blir ikke betraktet som viktige for demokratiet slik de blir sett på i USA, eller i Norge, sier Mónica Orjuela. – Når en journalist forsvinner, er det liksom ikke så farlig.

63 journalister ble drept i 2018 rundt om i verden mens de gjorde jobben sin, ifølge en rapport fra Reporters Without Borders; Ti av disse ble drept i Mexico.

Uten demokrati

En naturlig følge av den store risikoen journalistene løper er at de blir stadig mer forsiktige med å grave etter sannheten. – Det er alvorlig for demokratiet. Hvordan skal journalistene beskytte sannhe-ten mens kulene hagler? spør Orjuela. – De som våger mest, er de som blir mest angrepet. Det kan bare bety at demokratiet i Mexico har spilt falitt.

Total straffefrihet

Bunnen er også nådd for samfunnsstrukturen i Mexico, mener Mónica Orjuela. – Myndighetene, fra de lokale til de nasjonale, er i stor grad involvert av organisert kriminalitet og narkotikahandel – i en kon-tekst av total straffefrihet. I dette svært korrupte og voldelige sam-funnet fortsetter likevel multinasjonale og transnasjonale selskaper å operere på en veldig rolig måte. Det i seg selv er oppsiktsvek-kende, sier hun.

Carlos Domínguez var den første journalistens som ble myrdet i Mexico i 2018. Han jobbet mesteparten av sin karriere i avisa Diario de Nuevo Laredo. Siden midten av 2017 ga han ut en bred dekning av lokale, politiske nyheter i den digitale avisen El Horizonte de Matamoros. Den 13. januar mens han kjørte sammen med sin datter, ble han stoppet av fremmede som tvang ham til å gå ut av bilen. Han ble stukket med kniv med døden til følge.

Likevel håp

Mónica Orjuela er glad for støtten fra Medietilsynet og Fritt Ord: – Støtten viser at vi er en pålitelig og en profesjonell radiostasjon som gjør seriøs og engasjert journalistikk, sier hun. Hun mener det er viktig av mange årsaker at folk i Norge får kjennskap til den farlige situasjonen journalistene i Mexico lever under:

– Vi er i en globalisert verden. Norge er ikke en boble som er isolert fra resten av menneskeheten. Landet blir påvirket av det gode og dårlige som skjer utenfor Norge. Også det som skjer i Mexico. Hvis vi ikke forsvarer pressefriheten i Mexico og resten av verden, sen-der vi en melding til politikerne om at de kan angripe ytringsfriheten og pressefriheten uten at det vil ha noen konsekvenser.

Bunnen er nådd i Mexico, men det finnes likevel håp, mener Mónica Orjuela. – Jeg tror at journalistikken overlever i Mexico, tak-ket være journalistene, som risikerer livet for sannheten og demokratiet.

Pamela Montenegro del Real var den andre journalisten som ble drept i Mexico i 2018. Hun var en populær videoblogger med ulike temaer, inkludert politisk satir fra byen Guerrero. Hun intervjuet flere statlige tjenestemenn på hennes YouTube-kanal, "Sofa TV". Gjennom en uttalelse understreket statsadvokaten i Guerrero at publikasjonene til Pamela Montenegro kunne være årsaken til mordet. Pamela døde på ettermiddagen den 5. februar da ukjente skjøt med automatvåpen mens hun gikk inn på restauranten hun eide i Acapulco, Guerrero.

– Kjenner flere som er blitt drept

Hans Dahle, daglig leder i Radio Latin-Amerika i Oslo, er rystet over drapene i Mexico. Han forteller at de har hatt journalister fra Mexico som senere er blitt bortført i hjemlandet.

– Dette er folk vi har blitt kjent med. Det gjør vondt å tenke på forholdene for våre kolleger i Mexico, sier han. Mange journalister i radio og tv er forfulgt og drept. Spesielt er radiomedarbeiderne utsatt: – Drapsfolkene stormer rett inn i studio. Flere ganger er programlederne blitt drept med automatvåpen på direkten.

Farlig oppdrag

Hans Dahle sier de var veldig bekymret da deres journalist Monica Orjuela ville dra til Mexico for å snakke med de etterlatte. – Det var et farlig oppdrag. Myndighetene og de kriminelle miljøene liker na-turligvis ikke oppmerksomhet rundt disse uhyrlige forbrytelsene. Men modig og bestemt som Monica er, dro hun likevel for å gjøre en viktig jobb, sier han.

Journalisten Juan Carlos Huerta fra radiostasjonen Sin Reservas kjørte bilen sin i Villahermosa, Tabasco, i Sør-Mexico, da væpnede menn blokkerte veien med en lastebil og skjøt mot Huerta. Mordet ble begått den 15. mai 2018.

Takker for støtten

Radio Latin-Amerika takker Medietilsynet og Fritt ord for støtten som har gjort det mulig for dem å sette fokus på journalistdrapene i Mexico. Radioserien Fjærenes stillhet kunne ikke vært laget uten økonomisk støtte. Heller ikke podcasten.

Solidaritetserklæring

Mange land, Norge inkludert, har uttrykt bekymring for situasjonen overfor meksikanske myndigheter. Radio Latin-Amerika er medlem av Norsk lokalradioforbund.

– Vi hadde satt stor pris på om Norsk journalistlag og Norsk lokalra-dioforbund sammen med våre venner i Mexico kunne fordømme drapene. Hva med å komme med en solidaritetserklæring? foreslår Hans Dahle.

Tragiske historier

Sammen med sin journalist Jorge Romero har Radio Latin-Amerika skrevet en artikkel om situasjonen for mexikanske og latinamerikanske journalister (på spansk). Det er mange tragiske historier, mange sterke bilder..

Les hele artikkelen her: "Periodistas de radio asesinados en América Latina"

Siste:

Den meksikanske journalisten Rafael Murúa ble funnet drept forrige helg i hjembyen Mulegué i Mexico. Han var leder for den lokale radiostasjonen Radiokashana FM i delstaten Baja California. Han fikk flere drapstrusler før han ble funnet mishandlet og drept sist søndag. Rafael Murúa er den første journalisten som er drept i 2019 i Mexico, som er et av de farligste landene i verden for journalister. Siden årtusenskifte har minst 118 journalister blitt drept. Bare fra 2012 til 2017 så man nesten 2000 aggresjoner mot journalister og medier.

Journalist og leder for Radio Kashana FM Rafael Muría ble funnet mishandlet og drept forrige helg i hjembygda Mulegué i delstaten Baja California i Mexico.

Tekst: Eva Alnes Holte

Relaterte artikler:

Kan Mexicos pressefrihet reddes? (hør podcast)