Nyheter fra Latin-Amerika

Escrito por Halvor Olsen
Publicado el

AMLO sørger over ofrene i et militært flystyrt

Sist søndag døde seks personer tilknyttet det meksikanske militæret i en flyulykke over Xalapa, Mexico. Via sosiale medier sendte Mexicos president Andrés Manuel López Obrador ut en hilsen til de dødes familier og kondolerer senator Radamés Salazars død.

“Jeg sender mine dypeste kondolanser til senator Radamés Salazars familie og de øvrige gjenværende til ofrene som mistet livet i flyulykken over Veracruz. En varm klem til alle”.

Kilde

Ny protest i Barcelona mot arrestasjonen av rapperen Pablo Hasél

På søndag tok Barcelonas innbyggere til gatene i protest mot fengslingen av rapperen Pablo Hasél, dog uten like alvorlige konfrontasjoner med politiet som de foregående dagene. Søndag markerte den sjette dagen på rad med demonstrasjoner tilknyttet arrestasjonen, og hundrevis av personer møtte opp ved togstasjonen Sants i Barcelona. Togstasjonen var svært godt bevoktet og forsvart av katalanske politistyrker. Videre gikk ferden mot sentrum i Barcelona og politihuset, hvor det ble kastet flasker og andre gjenstander mot politistyrkene som forsvarte bygget. Dette førte til at politiet rykket ut og tvang demonstrantene bort fra politihuset.

I byen forøvrig var det store demonstrasjoner mot politiet, selvom det gikk roligere for seg enn tidligere i uken. Siden pågripelsen av rapperen forrige tirsdag har det vært alvorlige og voldelige konfrontasjoner mellom sivile og politiet i Barcelona hver eneste dag, med barrikader, hærværk og påtenninger. Hundrevis av personer er blitt pågrepne, ifølge offisielle myndigheter.

Den 32 år gamle rapperen Hasél har blitt dømt til ni måneders fengselstraff som følge av tweets publisert av vedkommende hvor han beskriver kong Juan Carlos I som en mafiasjef, lovpriser personer involvert i attentater og fordømmer politiet for drap og tortur av innvandrere og demonstranter.

Rapperens fengsling har skapt stor debatt i Spania og satt temaet ytringsfrihet på dagsordenen. Situasjonen har også polarisert koalisjonsregjeringen med president Pedro Sánchez og hans støttespillere på en side og partiet “Podemos”, som støtter protestene, på den andre.

Kilde

Guillermo Lasso blir med i den andre valgrunden i Ecuador

I følge valgkontoret (CNE) i Ecuador fikk finansmannen Guillermo Lasso 19.74% av stemmene i presidentvalget den 7. februar og er dermed videre i andre runde av presidentvalget som avholdes 11. april. Opposisjonen er den venstreorienterte økonomen Andrés Arauz.

Arauz fikk flertallet av stemmene i første valgrunde med 32.72% av stemmene. Dette var likevel under prosentgrensen for å vinne umiddelbart. De resterende stemmene ble delt på urfolkskandidaten Yaku Pérez med 19.39% og Guillermo Lasso med 32 600 stemmer.

Pérez ba om utsettelse og om ny opptelling av stemmer i ulike deler av landet grunnet tvilsomme omstendigheter.

Etter å ha undersøkt klagene, erklærte CNE på søndag gjennom sittende organisasjonsleder Diana Atamaint at de vil “forsvare demokratiet, koste hva det koste vil”. Nå vil valgkandidatene få mulighet til å klage på resultatene av undersøkelsen.

Pérez etterspurte ny opptelling av stemmer i 17 av landets 24 provinser da han mener at det ble begått valgfusk.

Kilde

Giovanna Roa fra partiet Revolución Democrática: “Feminismen vil være for den nye grunnloven som det statlige subsidiaritetsprinsippet var for grunnloven fra 1980.”

Roa, valgkampslederen til Beatriz Sánchez, foreslår at Chiles nye Carta Magna bør være feministisk, ettersom dette kan sikre en sosial pakt som garanterer menneskerettigheter.

Giovanna Roa (34) var valgkampslederen til Beatriz Sánchez. Uttalelsen hennes har ført til spørsmål om hun vil stille som partileder, men Roa avviser dette. “Jeg har ingen interesse av å være partileder for RD neste regjeringsperiode”.

Roa sier forslaget har som formål å endre Chiles subsidiaritetsprinsipp innført av Pinochet, hvor statlig involvering i økonomiske og sosiale saker er svært begrenset, og erstatte de med feminisme for å garantere sosiale rettigheter. Roa mener menneskerettigheter overgår politisk polarisering og er universelle.

-Et av hovedpunktene i valgkampen er retten til tilgang på digitale verktøy. Hva går det ut på?

Den digitale sfæren er et nytt offentlig sted som omhandler helse, jobb og utdanning. Vi trenger et demokrati hvor denne sfæren ikke er segregerende og at uretten som Chiles befolkning har lidd ikke gjenskapes gjennom dette mediet. Retten til å ha tilgang til den digitale er fundamental.

Hvilken rolle bør feminismen ha i grunnloven?

Feminismen vil være for den nye grunnloven det som subsidiaritetsprinsippet var for den gamle grunnloven. Forandringen vil være stor. Demokratiet er ikke demokratisk uten representasjon, og feminismen representerer folket og setter dem først. Feminismen kan være et verktøy som bidrar til et mer representativt demokrati. Vi som kvinner har ansvaret for å bidra til en bredere og mer solidarisk dialog.

Hvordan vil dette fungere i praksis?

For å sikre kvinners rettigheter må disse være eksplisitt uttrykt i den nye grunnloven. Chile har ikke et velferdssystem og vi kvinner utfører arbeidet som erstatter dette systemet, til tross for at dette ikke er betalte jobber. Hvis vi anerkjenner dette kan kvinner få pensjon og en verdig pensjonstilværelse. Det er viktig å sikre retten til et liv uten vold, like lønninger, også videre.

Hva for et politisk system bør vi ha med tanke på den utøvende makten?

Chile har et republikansk styre med en ekstrem maktkonsentrasjon. Vi må innføre et system som minsker makten til presidenten og som i større grad tilrettelegger for aktiv og effektiv deltakelse, for eksempel folkelige initiativ vedrørende lovgivning. Vi trenger samlinger i hver landsregion som bidrar til å desentralisere den utøvende politiske makten.

RD vil innføre borgerlønn. Hvordan vil dette fungere?

Et godt liv er et privilegium for de få. Hvordan kan noen som ikke har råd til å behandle alvorlige sykdommer ha et godt liv? Det er grunnleggende at rettigheter som helse, utdanning osv er sikret for alle. Forslaget omhandler alle disse tingene og mulighetene det gir, fordi det prioriterer å sikre disse rettighetene.

Finnes det ressurser for å sikre dette?

Ja. Det handler om prioritering.

Hvor lang tid tror du det vil ta å lage et lovforslag for dette?

Forhåpentligvis ikke mer enn halvannen måned, og da må vi stå på. Vi må stå på kravene og være utilbøyelige. Vi må ha permanente og transparente mekanismer for aktiv deltakelse.

Kilde

Utstilling Kunstnernes Hus

På Kunstnernes Hus i Oslo kan man for tiden se utstillingen “Actions of Art and Solidarity”. Her vises verk fra et bredt utvalg kunstnere, deriblant en rekke latinamerikanske kunstnere. Kunst og solidaritet går ofte hånd i hånd, og utstillingen viser hvordan samfunnstendenser og sosiale strukturer de siste 70 årene har påvirket kunst og samfunn, som i tur belyser disse problemstillingene. Hvis man er interessert i politisk aktivisme og temaer som feminisme, klima, kolonialisme og lignende er Actions of Art and Solidarity å anbefale på det varmeste.

Les mer om utstillineg her.

VIP-vaksinering i Argentina er utilgivelig, sier Alberto Fernández

Den argentinske presidenten Alberto Fernández har uttalt seg om den irregulære vaksinasjonen av ansatte i regjeringen og fordømmer hendelsene som førte til helseminister Giés Gonzálezs avsettelse sist fredag.

“Ginés var en dyktig minister og jeg er glad i ham, men det han gjorde er utilgivelig,” meldte Fernández til lokalavisen Página 12.

“Politikk skal være etisk og vi må gjøre slutt på hestehandler og uakseptabel oppførsel.” Sist fredag ble helseministeren bedt om å gå av etter at det ble avslørt at det argentinske helsedirektoratet ga vaksineprioritet til visse ansatte i regjeringen.

“Jeg tolerer ikke slik oppførsel og driver ikke med sånt. Jeg kjører min egen bil. Da jeg ikke var ansatt i regjeringen og de ga meg VIP-pass, nektet jeg spesialbehandling. Som president kan jeg ikke stille meg bak slike privilegier,” insisterte presidenten.

Skandalen ble oppdaget på fredag da journalisten Horacio Verbitsky meddelte på et radioprogram at han fikk vaksinere seg takket være vennskapet sitt med González. Meldingen vakte stort oppstyr på sosiale medier, hvor hashtaggen #vacunasvip ble brukt i sammenhengen.

Presidenten har annonsert Carla Vizzotti som ny helseminister og hun gikk inn i mandatet på lørdag. I følge Vizzotti var skandalen et engangstilfelle og det var snakk om en håndfull mennesker. Vaksiner er ikke reserverte til de priviligerte, og hun forsikret at det nå skal utføres en bedre overvåkning av vaksinasjonene.

Kilde

Lokalradioens situasjon

Ifølge lokalradio.no hører 51,4% av Oslos befolkning på radio i løpet av en dag, og Radio Latin-Amerika ligger godt an i forhold til andre lokalradioer. På landsbasis hører 7,8% av befolkningen på lokalradio i Oslo og Akershus, ifølge tall fra Kantar, deriblant Radio Latin-Amerika. Til tross for lavere lyttertall etter overgangen fra FM til DAB har Radio Latin-Amerika klart seg bra, da radiostasjonen fra tidlig av forsvarte FM-frekvensen og fikk løyve til å fortsette å sende på FM-båndet frem til 2026.

Kilde