Nyheter fra Latin-Amerika

Publicado el

Chile stenger grensene, nær kollaps grunnet covid-19

Til tross for å ha vaksinert 6,7 millioner av befolkningen, har antall smittede nådd nye høyder. Landets sykehus er 95% fulle de fleste steder.

Chile stenger grensene i hele aprilmåned i et forsøk på å kontrollere den nye smittebølgen. Kun chilenske statsborgere får reise inn i landet, og ingen med chilensk statsborgerskap har mulighet til å reise ut av landet. Restriksjonene er også strammet inn i henhold til daglige aktiviteter, hvor kun de mest essensielle gjøremålene får fortsette som vanlig.

Det strammes inn grunnet den nye rekorden på smittede registrert i Chile siden begynnelsen av pandemien. Det ble registrert 7.830 daglige smittede forrige uke, og over en million smittede totalt. 23.328 mennesker har dødd i Chile som følge av covid-19. Smitten øker daglig med omkring 4%.

Den nye eksplosive smitten skyldes mest sannsynlig enten den brasilianske eller den britiske mutasjonen.

Til tross for imponerende 6.795.818 vaksinasjoner stiger fortsatt smittetallene i Chile. Eksperter angir ikke spesifikke årsaker, men de mener at folk ikke har fulgt smitterådene godt nok og at mangel på preventive tiltak har vært innvirkende faktorer. Antall dødsfall grunnet covid-19 forventes å gå ned i påvente av resultater av vaksinering og de nye tiltakene.

Les mer

Venezuelanske militærstyrker har arrestert to journalister som dekket den nylige konflikten på grensen mellom Colombia og Venezuela

To reportere fra den kolombianske nyhetskanalen NTN24 ble pågrepet og satt i 24-timers varetekt sammen med to aktivister fra ONG FundaRedes i Apure, Venezuela. Reporterne og aktivistene dro til konfliktområdet for å dokumentere konflikten mellom det venezuelanske militæret og en gruppe i Colombia antatt å være fra FARC. Over 4000 personer har måttet flykte området siden konflikten oppstod. Det venezuelanske militæret tok ifølge Javier Tarazona, direktøren i FundaRedes, telefoner og innspillingsutstyr fra de fire anholdte.

Michelle Brachelet fra FN mener arrestasjonen bryter med de internasjonale menneskerettighetene, da de arresterte ble holdt i isolasjon uten tilgang til kommunikasjonsmidler og var savnet i 24 timer. Reporterne hadde rett til å være i konfliktområder, mener Claudia Gurisatti fra tv-kanalen NTN24, ifølge internasjonale menneskerettighetserklæringer. Colombias president Iván Duque fordømte Venezuelas handlinger og kalte landet for et diktatur.

Les mer

Klimaforkjemperen Jaime Jiménez, motstander av vannkraftverket i Oaxaca, er drept

Jaime Jiménez Ruiz ble skutt til døde på vei fra Santiago Jamiltepec til Paso de la Reyna i Oaxaca, Mexico forrige søndag. Herr Jiménez var embetsmann i Paso de la Reyna og medlem av “Movimiento por la defensa del Río Verde” (Bevegelse for bevaringen av Río Verde).

Ifølge bevegelsen har det den siste tiden var økende usikkerhet i Paseo de la Reyna, med en befolkning på 500 personer, hvor det har vært fredelig motstand mot megaprosjekter og utvinningen av naturressurser på massiv skala. Tre andre fra området ble også skutt 14. mars; Raymundo Robles Riaño, Noé Robles Cruz og Gerardo Mendoza Reyes. Totalt dette året har fem innbyggere av den lille landsbyen blitt drept i 2021, uten at myndighetene ser ut til å bry seg videre om den stadig økende volden i området. Hverken føderale eller statlige myndigheter har etterforsket drapssakene eller iverksatt beskyttelse for innbyggerne.

Les mer

En firedel av alle daglige koronadødsfall er i Brasil: – Neste skritt er kollaps i helsesystemet

Brasil står for en firedel av alle som dør av korona i verden for tiden. Helseeksperter frykter at landet står ved randen av en enda dypere katastrofe. Fredag ble det registrert 3.640 dødsfall. Dagen etter var tallet 3.438, og ekspertene tror landet kan oppleve dager med 4.000 dødsfall.

Les mer

Mexico oppjusterer med 120.000 koronadødsfall

Det nye tallet som landets myndigheter presenterte søndag, gjør at Mexico nå har nest flest koronarelaterte dødsfall i verden, etter USA, melder BBC. Mexico har over 321.000 koronarelaterte dødsfall og har dermed passert Brasil, viser det reviderte tallet. Brasil hadde søndag over 312.000 koronarelaterte dødsfall, ifølge en oversikt fra den kontinuerlige globale opptellingen som Johns Hopkins-universitetet i USA fører.

Mexico har 126 millioner innbyggere, langt færre enn både Brasil og USA.

Les mer

Oversatt av Halvor Olsen