Nyheter fra Latin-Amerika

Foto: Halvor Olsen
Publicado el

Biden er ikke en ny Obama for Kuba, advarer det Hvite Hus.

“Joe Biden er ikke lik Barack Obama når det kommer til politiske relasjoner med Kuba” melder Juan González, direktør for det amerikanske Sikkerhetsrådet. Forholdet mellom USA og øya forblir kalde, og González mener at forholdene er verre nå enn under George W. Bush-administrasjonen.

I løpet av Obamas periode som president ble de etablert en ny dialog med Kuba for å restaurere relasjonene mellom de to landene. Til tross for dette har Trump sin administrasjon rykket tilbake rundt mange av tiltakene, som for eksempel reiserestriksjoner mellom Kuba og USA.

Les mer

USA har aldri før arrestert så mange enslige flyktningbarn på grensen til Mexico som nå

I mars ble totalt 18.663 barn uten ledsagere, noen kun 3 år, arrestert på grensen til USA av nordamerikanske myndigheter. Aldri før har tallene vært så høye. Økningen har skjedd i takt med ny lovgivning på amerikansk side hvor det uttrykkes at barn uten ledsagere ikke skal kastes ut av landet uten å få mulighet til å søke asyl. Istedenfor å bli kastet ut blir barna overrakt til en myndig person, ofte foreldrene deres eller nærstående familie, mens saken deres blir gjennomgått av domstolene for innvandring.

I mai 2019 ble 11.475 barn stoppet, sammenlignet med 10.620 tilfeller i juni 2014. Årets antall på 18.663 er en femdobling fra fjorårets statistikk for mars. Økningen har lagt sterkt press på flyktningeleirene, hvor plass og personale er manglende. Til eksempel sitter for øyeblikket 4000 personer i en leir beregnet på 250 personer i Donna, Texas.

Mange peker på økende vold, fattigdom og naturkatastrofer i hjemlandene som grunner til at det er så store flyktninger nå.

Les mer

Zapatistaene begynner reisen til Europa

Mandag 12. april annonserte den meksikanske frigjøringsbevegelsen El Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) at de har begynt reisen sin til Europa. “La Montaña”, den selvlagde båten som skal bringe delegasjonen til europeisk jord, drar fra Mexicos kyst den tredje mai, og de forventer å ankomme Europa i juni.

Båten og reisen ble innviet den 10. april med en tradisjonell seremoni i samsvar med maya-folkets tradisjoner og skikker.

Zapatistaene drar til Europa med intensjoner om å skape en dialog med minoriteter og alternative samfunn på denne siden av jorden, samt utveksle erfaringer, historie, livssyn og kultur.

Zapatistaene følger covid-reglementet og vil oppholde seg i 15 dagers karantene før avreise til Europa. I ukene framover vil det holdes seremonier og aktiviteter i EZLNs baser i Chiapas for å signalisere god tur til de reisende. EZLN vil besøke følgende land: Tyskland, Østerrike, Belgia, Bulgaria, Catalunya, Cerdeña, Kroatia, Chipre, Danmark, Slovenia, Spania, Finland, Frankrike, Hellas, Holland, Ungarn, Italia, Luxemburg, Norge, Baskerland, Polen, Portugal, England, Romania, Russland, Serbia, Svergie, Sveits, Tyrkia og Ukraina.

God tur og trygg reise til EZLN!

Les mer

Bolivias ekspresident Evo Morales feirer venstresidens triumf i Perus første valgrunde

Læreren Pedro Castillo fra Partido Perú Libre og motstanderen Keiko Fujimori kniver om makten i Perus valg etter at Castillo ligger i ledelsen, ifølge første valgrunde. Evo Morales hyller Castillos seiere, samtidig som han sørger over høyresidens nylige seier i Ecuador.

“Det tynger mitt hjerte å meddele at på internasjonalt nivå har det gått dårlig for oss. Vi tapte i Ecuador, hvor Guillermo Lasso vant valget, men vi vant i første valgrunde i Peru. Hvis folket vinner i Ecuador og Peru kan integreringsprosjektet Unasur få en ny vind.”

Morales er en forkjemper for dannelsen av en koalisjon med flere søramerikanske land, for å stå sterkere sammen i politiske og sosiale situasjoner, det vil si en søramerikansk versjon av EU.

Les mer

Oversatt av Halvor Olsen