Nyheter fra Latin-Amerika

Publicado el

Chilenske forskere fra Universidad Austral de Chile (UACh) har funnet antistoffer i alpakkaer som kan være effektive i å bekjempe COVID-19 og lignende virus

Det er mulig at alpakkene fra Andesfjellene har antistoffer som nøytraliserer de mest aggressive variantene av COVID-19 i menneskekroppen. Dette var konklusjonen til et chilensk forskningsteam i 2020. Nå, ett år senere, har det blitt påvist god effektivitet i kampen mot de brasilianske, engelske og sørafrikanske variantene av viruset.

For ett år siden, i april 2020, identifiserte og reproduserte forskningsteamet antistoffet W25. Overraskende nok for forskerne fant de også dette antistoffet i immunforsvaret til alpakkaene fra Andesfjellene i Peru og Chile. Antistoffet har høyt nøytraliserende egenskaper i møte med koronaviruset i menneskekroppen og kan bli et effektivt verktøy i den globale helsekrisen som verden befinner seg i.

Les mer

Valgene i Latin-Amerika 2021 - et veiskille

Guillermo Lasso er Ecuadors nye president.

Den konservative Guillermo Lasso vant presidentvalget som nylig tok sted i Ecuador med 52,5% av stemmene i sin favør, kontra motkandidaten Arauzs 47,5%. I andre og siste runde av valget måtte Andrés Arauz, den venstreorienterte eks-president Rafael Correas disippel og arvtager, se seg slagen. Det er et stort nederlag for både Correa og Arauz, men det skaper også turbulens i Sør-Amerikas politiske klima. Både Argentina og Bolivia har nylig stemt for venstreorienterte regjeringer og dermed kan Ecuadors uventede retningsskifte by på diplomatiske utfordringer.

I seierstalen sin, gjennomsyret av religiøse overtoner, ba Lasso om forsoning og grensesetting fra de stadig sterkere femninistbevegelsene i landet. Han takket Gud for alle velsignelsene sine i livet og ba en bønn for befolkningens tålmodighet og målrettethet for å oppnå et godt samfunn. Lasso vil også bortskaffe lovlig abort.

“Ikke frykt for å være uenig med presidenten, dere har ytringsfrihet. Jeg viet meg ikke til et liv som politiker for å fylle lommene mine, ei for å forfølge noen!” sa Lasso i talen som et stikk til Correa (som har blitt kjent for å virke autoritær).

På valgkvelden kommenterte også Correa Lassos seier;

“Det er lett å tenke at kun den andre parten skaper splittelse og skille, men nå er det tid for demokrati og slutten på politisk forfølgelse. Herr Lasso, jeg inviterer deg til å respektere loven og staten og ikke skape hverken splid eller undertrykkelse. Det må og skal være lov til å tenke annerledes og ha andre verdier. Vi vil ikke ha flere ecuadorianere i fengsel fordi noen har et annet tankesett."

Carrea hadde håpet at en seier for Arauz ville bety et sterkt og samlet Sør-Amerika, med Argentina og Bolivia som samarbeidspartnere. En koalisjon som kunne hatt dramatiske ringvirkninger.

Yaku Pérez fra urfolkpartiet Pachakutik ble slått ut i første valgrunde. Nesten to millioner av befolkningen, spesielt urbefolkning, stemte blankt i protest etter at de følte seg snytt og mente valget var rigget. Men overraskende nok gikk mange urbefolkningsstemmer til Lasso i valgrunde nummer to. Lasso er per definisjon ikke en tradisjonell forkjemper for urbefolkningen og deres idealer. Men siden urbefolkningsbevegelsen og tilhørende parti ikke deler politikk inn i høyre- og venstresider, står de derfor fritt til å samarbeide uavhengig av ideologi og kan dermed vippe Correa og hans partifeller av pinnen de kommende årene. Dog er det stor splittelse innad i landet og dette er en utfordring Lasso kommer til å slite med.

I Peru er de imidlertidig kun ferdig med første valgrunde. Progressive Pedro Castillo (med 19,099% stemmer) og konservative Keiko Fujimori (med 13,368% stemmer) er de to gjenstående kandidatene som går videre til runde to av presidentvalget som tar sted 6. juni.

Med det ustabile politiske klimaet Peru har lidd av i det siste, korrupsjon og en svært dårlig håndtering av covid-pandemien virker det som om få har noen tiltro til myndighetene lenger og ikke ser håp i den samfunnsøkonomiske og politiske krisen. Mario Vargas Llosa sa i 2016 at hvis Fujimori blir president vil det være som å få tilbake diktaturet, samtidig som han nå ber peruanere om å “stemme på Fujimori fordi han er den beste av to onder etter første valgrunde”.

Peru er i en krisesituasjon som er vanskelig å komme seg ut av. Likevel lider andre land i Latin-Amerika av det samme, og den lokale politikken i latin-amerikanske land avhenger også av den regionale politikken. Med venstrevridde Argentina og Bolivia, høyrevridde Ecuador og Brasil, stort press for forandring i Chile og resten av kontinentet, er det mye som står på spill i Perus valg, hvilket kan bli avgjørende for de kommende årene både på regionalt og internasjonalt nivå.

Kilde

: El País

Les mer

Les mer

Les mer

Oversatt av Halvor Olsen