Valg i Peru- én time før målstreken

Publicado el

96% av stemmene er talt, og Pedro Castillo ligger foreløpig i ledelsen med 50,3% av stemmene. Keiko Fujimori, motkandidaten med 49,7%, erklærer valgfusk.

Pedro Castillo, lærer, bonde samt forkjemper av mer statlig involvering i Perus økonomi og velferd, benekter anklagene for valgfusk og ber om nøye overvåkning av opptellingen av stemmene. Anklagen kom idet Castillo tok ledelsen i valget.

Fujimori er datter av neoliberale eks-president Alberto Fujimori (1990-2000) og har ikke det reneste melet i posen sin. I tillegg til at faren har blitt dømt og fengslet for korrupsjon, kidnapping, spionasje, svindel og så videre, har hun selv vært i trøbbel med loven og var fengslet for hvitvasking av penger i 2018. Hun har også noen kommende dommer som kan gjøre hennes eventuelle presidentperiode til en kort affære og skape politisk ustabilitet i landet.

Castillo er som nevnt fra en bondefamilie i Tacabamba og er barneskolelærer. Han har også vært involvert i bondeorganisasjoners selvforsvarsgrupper (autodefensas) og har vært leder for arbeiderstreiker. Castillo er for universell utdanning, munnkurv på transnasjonale selskaper i Peru og mer statlig involvering i landets økonomi og sosialpolitikk. På den andre siden er han mot abort og ekteskap mellom likekjønnede.

Les mer

Les mer

Skrevet av Halvor Olsen