Kampen om abort i Argentina

Publicado el

Ny radiodokumentarserie av Monica Orjuela

I 2018 skylte en bølge av kvinner i alle aldre – og særlig unge, gjennom argentinske gater for å gi støtte til den nasjonale kampanjen for retten til lovlig, sikker og frivillig abort. Slagordet til bevegelsen var «Seksualundervisning for å kunne velge, prevensjon for å ikke måtte ta abort, abort for å ikke måtte dø». Bevegelsen er kjent som Den grønne bølgen, og det grønne tørkledet deres har internasjonalt blitt selvet symbolet på kampen for lovlig abort.

Hør radiodokumentaren her:

Hvert halvannet minutt tar en argentinsk kvinne abort. Total 400 000 aborter i året gjennomføres i skjul. Abort i Argentina fortsetter i dag å bli behandlet som en forbrytelse, straffet med opptil 4 års fengsel, både for kvinnen som aborterer og for den personen som utfører den.

I 2018 presenterte «Kampanjen for retten til lovlig, sikker og frivillig abort» forslaget om å avkriminalisere abort for syvende gang. For mange kom det som en overraskelse at forslaget denne gang ble godkjent i Representantenes hus. Nå gjenstod det å få det godkjent i Senatet.

De siste årene har Argentina innført noe av den mest progressive politikken i Latin-Amerika. I 2010 godkjente Argentina, som første latinamerikanske land, homofilt ekteskap, og likekjønnede par kan nå adoptere.

I 1921 ble Argentina sett på som en pioner da det var et av de første landene i verden som legaliserte abort i visse tilfeller, slik som ved voldtekt, eller ved alvorlige helsemessige hensyn. 96 år senere, med samme lovgivning, står det søramerikanske landet midt i debatten om abort.

Mens Den grønne bølgen og grønne tørkledene representerte «ja til lovlig abort» siden, representerte de lyseblå tørklærne «pro life» siden. For noen er spørsmålet om abort et moralsk anliggende, for andre er det et spørsmål om offentlig helse og om kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp.

En radiodokumentar av: Monica Orjuela

Med støtte fra: Medietilsynet

Produsert av: Radio Latin-Amerika

Musikk:

Tribal Affair – SYBS

Under Cover - Wayne Jones

The Heartache - Ugonna Onyekwe

Libre Atrevida y Loca - Mis Bolivia

Este Cuerpo es Mío – Rebeca Lane