Dr. Diana Kordon er tildelt Universitet i Oslos menneskerettighetsprisen

Escrito por Karen Contreras Lisperguer. Kilde: UiO
Publicado el
Mandag 14. novembre ble årets UiOs menneskerettighetspris tldelt den argentinske psykiateren, torturbekjemperen og menneskerettighetsforsvareren Dr. Diana Kordon. Artisten Anneli Drecker opptrådte for å hedre prisvinneren.

Dr. Diana Kordon har i over 40 år gitt psykologisk bistand til ofre for tortur og grove menneskerettighetsbrudd i Argentina. Kordon startet sitt arbeid som psykiater for mødrene på Maiplassen (Plaza de Mayo) i Buenos Aires. Gjennom dette farefylte arbeidet risikerte Kordon selv å bli én av de 10.000-30.000 som forsvant og ble drept under militærdiktaturets ’skitne krig’. Kordon har vært en pioner i arbeidet med å rehabilitere ofrene for militærdiktaturets overgrep. Flere av de ansvarlige for disse overgrepene er dømt for forbrytelser mot menneskeheten.

Det antas at mellom 20.000 og 30.000 mennesker ble drept under militærdiktaturet i Argentina, fra 1976 til 1983. Mange grusomme overgrep fant sted. Fortsatt leter mange argentinere etter svar på hva som skjedde med deres familiemedlemmer. Selv om de fleste antas å ha blitt drept av regimet, er det mange som aldri har blitt funnet eller identifisert. Hjelpetilbudet til disse familiene, som i årevis har levd i uvisshet, var banebrytende, men det har også vært farlig. Forfølgelser og trusler var hverdagskost. Ingen kunne føle seg trygge. Alle risikerte å bli stemplet som opposisjonelle og «farlige» i militærjuntaens øyne.

Årets pris går til en forsker som arbeider i Leo Eitingers tradisjon. Eitinger var professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo og er kjent for sine vitenskapelige arbeider om psykiske senskader hos holocaust-ofre.

UiOs Menneskerettighetpris ble utdelt av direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter, Inga Bostad, i en høytidelig seremoni i Gamle Festsal. Anneli Drecker var en av musikerne som hyllet Kordons arbeid under utdelingen. Førsteamanuensis Nora Sveaass, som nominerte Kordon, holdt også et innlegg. Sveaass er medlem av FNs underkomité for forebygging av tortur.

Om UiOs Menneskeretttighetspris

Prisen deles ut årlig som en anerkjennelse av personlig innsats og aktivt engasjement innenfor ett eller flere menneskerettslige områder.

Prisen er på 10 000 euro og et litografi av Frans Widerberg.

Ekteparet Eitinger står bak UiOs Menneskerettighetsprisen.

Leo Eitinger (1912-1996) var humanist, lege og professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo. Han ble født i Brno, Tsjekkia, og kom til Norge som flyktning i 1939. Under 2. verdenskrig ble han deportert til tilintetgjørelsesleirene Auschwitz og Buchenwald. Av de 762 norske jødene som ble deportert, var Eitinger én av 23 som overlevde.

Han ble senere professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo, og er kjent for sine vitenskapelige arbeider om psykiske senskader hos holocaust-ofre. Han var en utrettelig forkjemper for menneskerettighetene. Særlig jødenes, krigsfangenes og krigsveteranenes sak lå ham på hjertet.

Eitinger var kommandør av St. Olavs orden. I 1973 ble han utnevnt til æresmedlem av Den tjekkoslovakiske psykiatriske forening som takk for utviklingen av kollegiale og vitenskapelige forbindelser mellom forskere i Norge og Tsjekkoslovakia. I 1988 mottok han Fritt Ord-prisen.

Sammen med sin kone etablerte han Lisl og Leo Eitingers fond i 1984.

ESPAÑOL

La Dra. Diana Kordon fue agraciada con el Premio a los Derechos Humanos 2016 de la Universidad de Oslo

El pasado de 14 de noviembre en la Universidad de Oslo se hizo entrega de este galardón a la Dra. Diana Kordon por su esfuerzo en defensa de los derechos humanos. La felicitamos por su impresionante e importante trabajo desempeñado no sólo en Argentina, sino también en el ámbito de la psiquiatría internacional.

La Universidad de Oslo otorga todos los años una distinción a quien trabaje en defensa de los derechos humanos. La galardonada de este año es una psiquiatra de origen argentino que durante más de 40 años ha brindado ayuda y tratamiento a las víctimas de la tortura durante la dictadura militar argentina (1976 y 1983). La Doctora Kordon comenzó a trabajar por la causa junto a las madres de Plaza de Mayo y ha sido parte de la lucha por el reconocimiento para que la justicia incluya la rehabilitación de las víctimas de crímenes de lesa humanidad.

En el entorno de su trabajo, la Dra. Kordon es una pionera. Ha desarrollado un circulo de ayuda a las víctimas de crímenes severos y asistecia a los que sufren traumas vinculados a esta situación. El comité de la Universidad de Oslo enfatiza que su trabajo sigue la línea del legado del anterior profesor de psiquiatría, Leo Eitinger, famoso por su trabajo en favor de las víctimas del Holocausto, y que además se desempeñó durante un tiempo en la Universidad de Oslo.

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers