Krever at regjeringen fordømmer Piñera

Publicado el

19 døde, over to tusen sårede og 5400 arresterte er noen av følgende etter at Chiles president Sebastián Piñera valgte å bruke makt mot demonstrantene forrige uke. Nå etterlyser det norsk-chilenske miljøet at regjeringen protesterer mot det som skjer i Chile.

-Både videoer og vitnesbyrd viser at politiet, sammen med militæret har misbrukt sin makt mot fredelige demonstranter. Militæret er ikke opplært til å håndtere demonstrasjoner, de er opplært til krig. Dermed har flere valgt å skyte mot flere av demonstrantene i landets byer, forteller Orlando Bernal til Radio Latin-Amerika.

Han leder facebookgruppen Støtterklæring til det chilenske folk i Oslo og var med på å arrangere demonstrasjonen utenfor Stortinget mandag ettermiddag. Bernal ønsker sammen med flere latinamerikanske organisasjoner at regjeringen tar et standpunkt mot det som foregår i Chile.

-Vi vil at de skal ta et klart standpunkt og fordømme president Piñera fra å bruke vold, sier han og varsler samtidig at han planlegger å lage et større arrangement for å synligjøre utfordringene i Chile.

T-banepriser startet uroen

Bernal opplyser oss at foranledningen for politivolden startet etter at myndighetene i hovedstaden valgte å sette opp prisene på månedskort for ungdom. Som protest mot dette valgte ungdommen å reise uten å betale. Myndighetene kritiserte dette, noe som var katalysatoren for de første demonstrasjonene forrige uke.

-Dette er snakk om skoleungdom under 18 år som ble møtt med politivold. Da startet resten av befolkningen å demonstrere for å støtte ungdommen, noe som har ført til eskaleringen vi nå ser, fortsetter Bernal som også opplyser at over 100 mennesker har blitt skadd i opptøyene.

Hans Dahle: -Dråpen som fikk begeret til å renne over

At t-baneprisene startet opptøyene, kommer ikke som en overraskelse, får vi opplyst fra redaktør i Radio Latin-Amerika, Hans Dahle.

-Mange år med korrupsjonsskandaler, dårlige levekår i arbeiderklassen og større privatisering av ressurser har skapt sterk misnøye i befolkningen.

T-baneprisene var dråpen og nå ser vi hvordan regjeringen har valgt å svare, sier Dahle.

-På flere måter minner dette meg om diktaturet til Augusto Pinochet i Chile på 70 og 80-tallet, da folk ble arrestert, bortført og torturert av politiet og de militære.

De siste dager har vi mottatt Meldinger om voldtekt av kvinnelige demonstranter, utført av chilensk politi "Carabineros". Dette er dagligdags siden demonstrasjonene startet, fortsetter han og forteller at 30 kvinner har blitt ofre for dette.

Det er blitt erklært unntakstilstand i Chile i 15 dager, samtidig melder Reuters at Sebastián Piñera ønsker å forbedre vilkårene for de fattige som følge av protestene. Tiltak som økning i minstepensjonen, minstelønn og stabilisering av kraftprisene, er noen av lovnadene han har kommet med de siste to dagene for flere tiår med økende priser på basisvarer og dårlige kår for landets fattige.

Imidlertid fortsetter unntakstilstand over hele landet og folk deltar i store protester daglig. Fredag demostrerte over en million i Santiago og en halv million protesterte over hele landet mot regjeringens politikk, de krever at president Sebastian Piñera går av.

Vil at regjeringen tar et tydelig standpunkt: Både leder for facebookgruppen Støtterklæring til det chilenske folk, Orlando Bernal og redaktør i Radio Latinamerika, Hans Dahle, etterlyser at den norske regjeringen fordømmer handlingene fra Sebastián Piñera.