Latinamerikanske kvinner samles i Oslo for å kreve en stopp på volden kvinner utsettes for

Publicado el

Hundretalls av mennesker har meldt sin interesse for å delta på det som nå omtales for årets kvinnedemonstrasjon lørdag 7. desember kl. 13:00 ved Tigeren foran Oslo S. Flere har engasjert seg i saken som omhandler vold, seksuell trakassering, kvinnedrap og politivold rettet mot kvinner i latinamerikanske land. Hensikten med demonstrasjonen er å gjennomføre en flashmob med tekst og koreografi laget av kvinnekollektivet Las Tesis som består av fire chilenske feminister fra Valparaiso, hvor den første flashmoben ble gjennomført.

Kollektivet Las Tesis laget teksten kalt for ”En voldtektsmann på din vei” og koreografien som har gått viralt i sosiale medier i løpet av de siste ukene. Millioner av kvinner over hele verden har samlet seg og gjennomført flashmoben i sine nærmiljøer for å kreve rettferdighet, bevissthet og internasjonal solidaritet.

Latinamerikanske land blant de farligste i verden for kvinner

Tall fra FN publisert i 2018 melder at 12 kvinner blir drept hver eneste dag. Latin-Amerika er hjemsted for 14 av de 25 landene med høyest forekomst av kvinnedrap i verden. 98% prosent av kjønnsrelaterte drap blir ikke fulgt opp. I mellom Amerika er to av hver tredje kvinne ofre for kjønnsrelatert drap. Det kjempes en hard kamp mot drap, voldtekt, seksuell trakassering og rådighet over egen kropp i alle land, og det er en lang vei å gå. Bare i Chile melder det chilenske nettverket mot vold mot kvinner at det rapporteres 42 tilfeller av seksuelle overgrep hver dag til politiet (omtrent to hver time). I Colombia har over 55 kvinnelige sosiale ledere blitt drept, i første kvartal av 2019 økte angrepene med 97% sammenlignet med forrige periode.

”Vi får stadig vekk rystende tall som viser en økning på vold og drap av kvinner på tvers av kontinentet. Denne flashmoben symboliserer vår motmakt og misnøye. Hensikten er også å vise at vi står samlet i internasjonal søsterskap på tvers av landegrenser, ingen står alene.” sier en av initiativtakerne og aktivist Lina Alvarez Reyes.

”Staten som undertrykker er en voldtektsmann”

I teksten som skal synges kommen lørdag rettes ansvaret på alle i samfunnet. Det pekes mot politiet, styringsmakter og statsledere. Initiativtakerne ønsker å påpeke at uretten som kvinner utsettes for ikke kun er et sosialt problem i Latin- Amerika, men også her i Norge. Amnesty International i Norge informerer at nesten 1 av 10 kvinner har vært utsatt for voldtekt minst en gang, og bare én av ti anmelder voldtekten til politiet. Det er derfor ikke tilfeldig at flashmoben også gjennomføres i Norge.

”Budskapet er tydelig. Staten må gjøre mer for kvinners rettferdighet. Kvinnene som møtes på lørdag er fra hele verden og vi er overveldet over den store interessen fra kvinnenettverk fra ulike land og vi oppfordrer flere kvinner i andre byer i Norge å gjennomføre markeringen. Det har vært en hard kamp å samles. Nå må vi ikke slippe hverandre” uttrykker initiativtakerne.

Kontaktpersoner for markeringen

Lina Alvarez Reyes, Telefon: 99264908

Alexandra Koren, Telefon: 93084053

Patricia Barrientos, Telefon: 4146256

(Kilde: pressemelding)