Chiles LO-leder får Svenssonprisen 2020

Publicado el

Bárbara Figueroa Sandoval, Chiles første kvinnelige LO-leder, får «Arbeidslivets Nobelpris» for sin harde kamp for arbeidstakere i Chile. Figueroa Sandoval er noe så sjeldent som en kvinnelig leder av en landsorganisasjon i Sør-Amerika. Hun var også den yngste lederen av landsorganisasjonen i Chile (CUT) da hun ble valgt i 2012.

Nå får Figueroa Sandoval Arthur Svenssons Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter. Prisen er opprettet av Industri Energi og utdeles årlig til en person eller organisasjon som «i særlig grad har virket for å fremme faglige rettigheter og/eller styrke fagorganisering i verden.»

– Bárbara Figueroa Sandoval er en verdig vinner. Hun har vist stort mot, gjennomføringskraft og er et forbilde for mange, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi i en film på YouTube.

Se video - Han leder komiteen som deler ut prisen.

Åpenhet og allianser

Figueroa Sandoval og flere andre fagforeningsledere i landet blir trakassert og overvåkes av etterretningstjenesten, ifølge den internasjonale faglige samorganisasjonen International Trade Union Confederation (ITUC).

Generalsekretær Sharan Burrows i ITUC var den som nominerte Figueroa Sandoval til prisen.

– Bárbara tilhører en ny generasjon i fagbevegelsen. Chile er ved et veiskille, og denne prisen er en fortjent anerkjennelse av en leder som er fullt dedikert til jobben med å sikre et rettferdig samfunn ved å bygge opp arbeidernes innflytelse, sier Burrows i en uttalelse til Svenssonstiftelsen.

Hun understreker i nominasjonen sin at CUT har blitt en mer åpen organisasjon under Figueroa Sandovals lederskap. De har opprettet en nettside med enkel informasjon om blant annet medlemstallet og forbundet. De interne valgene i organisasjonen skal også ha blitt mer gjennomsiktige.

Støtte i kampen

Menneskerettighetsorganisasjoner rapporterer om innskrenkninger av sivile rettigheter og vanskeligere forhold for pressen i Chile, som er OECD-landet som har størst forskjell mellom fattig og rik.

– I år har vi en tildeling hvor vi håper at prisen kan ha en effekt. Figueroa Sandoval står midt oppi en viktig kamp. Vi håper at prisen kan gi drahjelp og bidra til større oppmerksomhet rundt situasjonen i Chile, sier Espen Løken, daglig leder i Svenssonstiftelsen.

Det var planlagt å ha en semoni og utdeling av prisen på Rockefeller i Oslo den 10. juni. Den er utsatt på ubestemt tid på grunn av koronapandemien.

Svenssonprisen er på 500.000 kroner, hvorav halvparten går direkte til prisvinneren og resten settes av til oppfølgingsarbeid knyttet til prisvinneren eller nærliggende prosjekter. Arthur Svensson (1930–2008) ledet i 17 år Kjemisk Forbund og hadde et sterkt engasjement for arbeidsfolk i både inn- og utland.

Magasinet Industri Energi har ikke lykkes i å få en kommentar fra prisvinneren.

CUT har gjennom en kombinasjon av massemobilisering og forhandlinger oppnådd økt minstelønn og redusert arbeidsuke tross stor politisk motstand.

Svenssonprisen

*Svenssonprisen tildeles en person eller organisasjon som «i særlig grad har virket for å fremme faglige rettigheter og/eller styrke fagorganisering i verden.»

*Prisen er opprettet av Industri Energi og deles årlig ut av Komiteen for Arthur Svenssons Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter.

*Prisen er på 500.000 kroner, hvorav halvparten går direkte til prisvinneren og resten settes av til oppfølgingsarbeid knyttet til prisvinneren eller nærliggende prosjekter.

*Arthur Svensson (1930–2008) ledet i 17 år Kjemisk Forbund, som var en av forløperne til Industri Energi. Han var en markant tillitsvalgt med sterk engasjement for arbeidsfolk i både inn- og utland.

Kilde: Svenssonstiftelsen

TIDLIGERE PRISVINNERE

2019: Den filippinske fagforeningsaktivisten France Castro fikk prisen for sin mangeårige kamp for å organisere lærere og for å slåss for grunnleggende arbeidstakerrettigheter på Filippinene.

2018: Den uavhengige fagbevegelsen i Kasakhstan, representert ved Larisa Kharkova, Nurbek Kushakbaev og Amin Eleusinov, fikk prisen for sitt årelange engasjement for arbeidstakeres rettigheter i et svært undertrykkende regime.

2017: Prisen gikk i 2017 til den sørafrikanske fagforeningen CSAAWU (Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union). CSAAWU vant prisen for sin ustoppelige kamp for anstendige arbeidsvilkår for en særdeles utsatt gruppe i arbeidslivet og for sin evne til omfattende grasrotorganisering på tross av meget knappe ressurser.

2016: LabourStart, et uavhengig nyhets- og kampanjenettsted for den internasjonale fagbevegelsen, fikk prisen for deres mange bidrag til promoteringen av arbeidstakeres rettigheter i hele verden.

2015: Lærerfagforeningen i Bahrain (BTA) og lederne Mahdi Abu Dheeb og Jalila al-Salman fikk prisen for deres kamp for grunnleggende fagforeningsrettigheter i et svært undertrykkende regime.

2014: Napoléon Gómez Urrutia, generalsekretær i Los Mineros, metall- og gruvefagforeningen i Mexico (SNTMMSRM), fikk Svenssonrpisen for kampen for frie og demokratiske fagforeninger og for anstendige lønninger og trygge arbeidsforhold.

2013: Valentin Urusov ble prisvinner for sin kamp for faglige rettigheter og organisasjonsfrihet i Russland. Urusov ledet fagforeningen Profsvoboda ved Alrosa, verdens nest største diamantgruveselskap. Han har sittet flere år i fengsel etter å ha ledet en streik mot farlige arbeidsforhold og dårlig lønn i diamantindustrien.

2012: Det kambodsjanske fagforbundet Coalition of Kambodsja Apparel Workers Democratic Union (C. CAWDU) ble tildelt prisen for deres kamp for å forbedre arbeidsforhold og arbeidsbetingelser i klesindustrien gjennom massemobilisering og grasrotarbeid.

2011: Shaher Sae'd mottok Arthur Svensson Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter for sitt arbeid for palestinsk fagbevegelse og for palestinske arbeideres rettigheter, sitt pågangsmot og for å stå i denne kampen under særdeles vanskelig politiske forhold.

2010: Den aller første Arthur Svensson-prisen ble delt ut i 2010 til Wellington Chibebe for hans uredde engasjement for faglige rettigheter og demokrati i Zimbabwe.

Kilde: Svenssonstiftelsen

(FriFagbevegelse)