«Jeg sluttet aldri å skrive» Fatemeh Ekhtesari iransk poet

Publicado el

På grunn av sine dikt om seksualitet, kjønn og kvinners rettigheter ble den Iranske poeten Fatemeh Ekhtesari arrestert og dømt til harde straffer, inkludert 99 piskeslag. Etter en dramatisk flukt kom hun seg ut av Iran og lever i dag i eksil i Norge.

A peace not poisoned, radioprogram skapt av Monica Orjuela

Fatemeh bodde i hovedstaden Teharan. Hun jobbet som jordmor på en klinikk. Da hun skulle gi ut sin første diktsamling, visste hun at det hun skrev ville få problemer med å komme igjennom sensuren til de Iranske myndighetene. Hun fjernet forbudte og kontroversielle ord fra diktene sine, og boken gikk igjennom sensuren, med tomrom der ordene hadde stått. Leserne kunne så finne dette på en internettside og selv sette sammen diktene som puslespill, slik at de fikk mening.

Men snart skulle myndighetene starte sin forfølgelse av poeten, og hun ble arrestert flere ganger, og fengslet under harde forhold, inkludert en lengre periode i isolasjon.

Denne typen ekstrem isolasjon er sett på som en form for tortur. I 2015 ble hun dømt til 11 og et halvt års fengsel og 99 piskeslag. Fatameh anket dommen, og mens hun ventet på den nye rettssaken flyktet hun fra landet sammen med en nær venn. Nyhetsdekningen av saken hennes hadde gjort henne til et kjent ansikt i Iran. Dette gjorde at flukten ble vanskelig og farlig.

Reisen gikk med bil, hest og til fots gjennom grisgrendte områder. De kledde seg ut som lokale landsbyboere og lykkes med å flykte via Irak til Tyrkia. Etter et år som asylsøker der, kom hun til Norge som gjesteforfatter gjennom organisasjonen ICORN, et internasjonalt nettverk av byer som gir tilflukt til artister, forfattere, og journalister som trenger det.

Å leve i eksil endrer en forfatter og en poet, og det endrer hvordan man skriver, og for Fatemeh og andre eksil forfattere kan dette være en stor utfordring. Men Fatemeh har overkommet denne utfordringen, og fortsetter å skrive og å gi ut bøker i Norge.

Hør Fatemehs historie her:

Musikk:

Raga - Dance of Music - Aakash Gandhi

Gualajo - La luna está floreciendo

Ayub Ogada - Kothbiro

Sonora - Quincas Moreira