«Man må være en mikrofon for dem som ikke har det» Beyamin måtte flykte fra Iran fordi han er homofil og aktivist

Publicado el

Den Iranske dokumentarfilmskaperen Beyamin Farnam står bak en rekke dokumentarer, og han har bidratt til filmer som forsvarer rettighetene til skeive personer og religiøse minoriteter i hjemlandet. Benyamin, som selv er skeiv og LHBTQ+aktivist, ble på grunn av sitt arbeid forfulgt, og han ble nødt til å flykte. Farnam har bodd i Norge siden 2018.

Det å være homofil er forbudt i Iran

I tillegg til å være filmskaper skriver Benyamin også dikt, og har fått publisert flere av disse også i Norge. Hjemlandet Iran kritiseres av Internasjonale menneskerettighets-organisasjoner for å drive kraftig undertrykkelse av ytringsfriheten, og for Benyamin var heller ikke det å skrive dikt uten utfordringer.

Det å være homofil er forbudt i Iran, og skeive personer kan bli utsatt for harde straffer. Det er ofte ansett som et av de verste landene i verden når det gjelder LHBTQ+ personers rettigheter, og landet kritiseres for den kriminelle forfølgelsen som diskriminering og den manglende sikkerheten for skeive.

Etter en dramatisk flukt til Tyrkia hvor han bodde i flere år, kom Farnam endelig til Oslo i 2018. Gjennom disse årene, og til tross for at han måtte forlate hele livet sitt i Iran, jobber Benyamin for organisasjonen Nosk PEN i Oslo, og han håper at han snart vil kunne fortsette å lage dokumentarer om flyktningrelaterte spørsmål.

A Peace Not Poisoned: Radioprogram skapt av Mónica Orjuela

Hør Benjamins interessante historie og hvordan det er å være homofil i Iran:

Spotify

Ivoox

Soundcloud

Musikk:

Raga - Dance of Music - Aakash Gandhi

La Luna está floreciendo - Grupo Gualajo

Western Spaghetti - Chris Haugen

Oud Dance - Doug Maxwell

-------------------

Spesiell takk til Norsk PEN