"Vi er evige innvandrere" Rahwa Tilahun Yohaness

Escrito por Mónica Orjuela
Publicado el

"Flyktninger, de som kommer hit for å jobbe, de som har giftet seg med noen her, de som er barna til noen som kom hit - vi er evig innvandrere som aldri får lov til å claime den norske identiteten".

For tre år siden var Rahwa Tilahun Yohaness blant arrangørene av en av Norges største antirasistiske markeringer de siste årene, Black Lives Matter demonstrasjonen midt under pandemien.

"Jeg så mange som ser ut som meg som kom ut for å vise misnøye med strukturell rasisme, og mange andre som kom ut i solidaritet. Det ga meg håp."

Men Rahwa ser ikke en egentlig forandring, og at én dag ikke forandrer noe.

Når blir man norsk?

Hun poengterer at mange som er norske også opplever å bli rasifisert. "Man er ikke norsk, men man er førstegenerasjons, andregenerasjons eller tredjegenerasjons innvandrer. Når blir man Norsk? Vi må huske på at det ikke er noe som heter helt norsk. Identitet er ikke statisk. Det forandrer seg over tid. Det er noe som skapes av folk i deres respektive miljøer."

Rahwa understreker at det er viktig at så mange stemmer som mulig kommer til orde i debatten om rasisme og identite, for identitet er noe man skaper selv og det er en grunnleggende rettighet.

Hør vår podcast og følg serien Hjerterøtter, her på radio Latin-Amerika

Program skapet av Monica Orjuela, journalist Halvard Hjermundrud