Norsk nok som jeg er, Mala Naveen

Escrito por Mónica Orjuela
Publicado el

«Du tilfredsstiller alle kriteriene i noens hode for å være norsk, mens andre vil si at du aldri blir norsk nok. Så da må man kanskje selv si - Jeg er faktisk norsk nok jeg, i den kombinasjonen jeg er. Jeg ikke trenger å tilpasse meg ditt behov for å kalle meg norsk eller ikke norsk. Jeg føler meg norsk nok, og det trenger ikke være du som bestemmer hva det er»

Forfatter og samfunnsdebattant Mala Wang-Naveen er redaktør for boken Norsk nok fra juni 2022. Boken samlet mange sentrale stemmer i debatten som hadde oppstått om identitet og tilhørighet i Norge. I dag, ett og et halvt år senere, er Radio Latin-Amerika invitert hjem til henne for å snakke om boka, debatten den handler om og hvor denne debatten går i dag.

«Vi er inne i en tid der ting rundt identitet har endret seg. På samme måte som det er lov å i større grad ha en flytende identitet, så er det like mange som mener at det ikke er greit. Men denne boken her viser hvor mangfoldig det norske kan være»

Mala forteller om at de var få som takket nei, og de fikk med seg sentrale stemmer som Fredrik Solvang, Karpe, Sumaya Jirde Ali, Abid Raja, Ervin Kohn og Ella Marie Hætta Isaksen blant mange andre. Alle de som skriver i boken, og alle som Radio Latin-Amerika intervjuer i denne radioserien, har ulike typer minoritetstilhørighet. Men hvilken rolle burde personer med majoritetsidentitet ta i denne debatten? Burde de det, eller er dette en debatt først og fremst for personer med minoritetsbakgrunn?

«Nå har vi heldigvis ytringsfrihet i Norge og alle som ønsker det kan jo mene noe og ta en plass. Og det er faktisk et veldig godt spørsmål. Den boken her var en anledning til å si – sitt ned, lytt, og lær. Og mange som tok kontakt med meg sa nettopp ned. At de kjente at denne debatten er det noe å lære av - her skal jeg lytte»

Vi inviterer dere til å lytte til denne eposiden av «Hjerterøtter, program skapet av journalist Monica Orjuela»