Hjerterøtter - Raíces del Corazón. Radio/podkastserie, om identitet og integrering

Escrito por Mónica Orjuela
Publicado el

Migrasjon en del av den menneskelige natur, og det å søke og å rekonstruere vår identitet er en tilpasningsprosess der det dukker opp spørsmål som, er jeg fra Norge eller fra landet mine foreldre kommer fra?, Hva betyr det å være norsk?, Hvem definerer det å være norsk?, Ønsker jeg å bli definert som norsk?.

Radio Latin-Amerika presenterer “Hjerterøtter” en radioserie identitetsdebatt og tilhørighet i Norge

Tilhørighet til et sted er noe som er i konstant endring, er avhengig av kontekst så vel som av våre livssyn og måter å se verden på. Ikke minst er det avhengig av majoritetssamfunnet og dets holdning og handling ovenfor minoriteter.

Det er mange med minoritetsbakgrunn som ser på det å være født i Norge som noe fantastisk. For andre som har kommet til dette landet etter å ha flyktet fra krig eller sult kan det være sett på som å være heldig. Å bo i et demokratisk land med en stor grad av frihet, rikt på naturressurser og med en velfeerdsstat er et privilegium. Men når vi trekker frem episoder med rasisme eller diskriminasjon så setter man spørsmålstegn ved dette privilegiet. Og vi oppdager at disse erfaringene delvis definerer vår følelse av tilhørighet, preger vår identitet og vår posisjon til resten av samfunnet.

Du kan finne podcaster på norsk og spansk.

Acá puedes encontrar podcast en español y noruego, conocer sobre estos temas mientras aprendes alguno de los dos idiomas.

Hør hele serien

Entrevista con Christina Violeta y Diana Patricia, adoptadas con raíces colombianas y guatemaltecas.

La extraordinaria historia de Leandra Brunet: 50 años de exilio y resiliencia tras la dictadura en Chile

Cecilia Abella, una uruguaya, de la importancia de la comunidad en el proceso migratorio, destacando cómo la comunidad migrante de nuestros propios países puede convertirse en una fuerza unificadora

Sevda Barazesh som tenåring å utforske sine iranske røtter. Dette har vært en avgjørende faktor som har ledet henne til yrket som journalist og forfatter, der hun også har hatt en stemme i debatten om identitet i Norge.

Jeg ikke trenger å tilpasse meg ditt behov for å kalle meg norsk eller ikke norsk. Jeg føler meg norsk nok, og det trenger ikke være du som bestemmer hva det er, sier Mala Wang-Naveen

Falito, er kunstner, produsent og stolt representant for det skeive samfunnet med sterke bånd til Peru.

I Norge er over 20 000 personer adoptert fra utlandet, hvorav mer enn 4 000 er fra Colombia, noe som gjør dem til en av de største gruppene av adopterte.

Politiker Sofia Rana mener det er lettere for dagens generasjon av unge med minoritetsbakgrunn å føle stolthet over sin kultur

«Flyktninger, de som kommer hit for å jobbe, de som har giftet seg med noen her, de som er barna til noen som kom hit – vi er evig innvandrere som aldri får lov til å claime den norske identiteten».

Black History Month er et internasjonalt konsept som i Norge feires som en årlig kulturfestival gjennom hele oktober.

Radioprogrammer støttet av: Frittord, Medietilsynet og Oslo kommune

Radioprogram skapet av Monica Orjuela