Meninger: Norge må anerkjenne folkets vilje i Venezuela nå!
I stedet for å be de ansvarlige for valgfusk og omfattende menneskerettighetsbrudd om bevis, oppfordrer vi Norge til å anerkjenne de ugjendrivelige bevisene som allerede er lagt frem.
Norge har spilt en viktig rolle i å tilrettelegge for en demokratisk utvikling i Venezuela. Etter fem år med dialog resulterte dette i «Barbados-avtalen», hvor Maduro-regimet forpliktet seg til å holde frie, rettferdige og transparente valg.
Den 28. juli brøt regimet dette løftet og utropte seg selv til vinner av et valg de tapte med stor margin.
Sist lørdag, den 17. august, organiserte eksil-venezuelanere protester i mer enn 300 byer over hele verden, med mål om å få det internasjonale samfunnet – inkludert Norge – til å legge press på Maduro-regimet og erkjenne nederlaget i valget den 28. juli i år.
I flere tiår har vestlige land og ledere fortalt oss venezuelanere at vi bare kan kvitte oss med diktaturet i Venezuela gjennom fredelige og demokratiske midler.
Protester mot Maduro i Oslo. Foto: Radio Latin-Amerika.
En nærmest umulig oppgave; men med mye innsats, stor risiko, og til tross for alle hindringer, gjorde det venezuelanske folket nettopp det.
Vi gikk til urnene den 28. juli, og vi vant! Med en margin på nesten 4 millioner stemmer! Et flertall på 30 prosent stemte for et nytt regime.
Dessverre, men som forventet, valgte regimet å ignorere folkets vilje og erklærte Maduro som vinner. Folket reagerte på denne åpenlyse svindelen med fredelige protester i gatene. Disse fredelige demonstrasjonene ble møtt med vold fra myndighetene.
Vanlige mennesker, noen så unge som 14 år, har blitt arrestert. Folk blir truet til taushet, forfulgt, og til og med drept for å forsvare sin rett til å bli hørt. Regimet holder mer enn 2000 politiske fanger fengslet.
På valgdagen, den 28. juli, mange timer etter at valglokalene hadde stengt, ble Maduro utropt som vinner uten å fremlegge én eneste opptelling eller noen andre bevis for sin påståtte seier. Dette var i full strid med alle valglover og prosedyrer.
Nesten tre uker senere har regimet fortsatt ikke publisert offisielle oversikter (Actas) eller tillatt en uavhengig gjennomgang.
Det norske Utenriksdepartementet har oppfordret til åpenhet og bedt Maduro-regimet om å fremlegge beviser, samt respektere menneskerettighetene. Dette er et viktig skritt, men det er ikke tilstrekkelig.
Foto: Radio Latin-Amerika.
Det grenser til det absurde å be Maduros regime om å fremlegge bevis – de kan ikke bevise at de vant, fordi de rett og slett ikke gjorde det!
Jo lenger Norge venter med å erkjenne dette og handle deretter, jo flere menneskerettighetsbrudd vil vi være vitne til.
I stedet for å be de ansvarlige for valgfusk og omfattende menneskerettighetsbrudd om bevis, oppfordrer vi Norge til å anerkjenne de ugjendrivelige bevisene som allerede er lagt frem av valgstyret.
Disse viser tydelig at opposisjonens kandidat, Edmundo González Urrutia, vant en overveldende seier. Carter-senteret, FNs ekspertmisjon, og andre uavhengige aktører har bekreftet dette.
Det samme har en rekke land som nå innser at tiden er inne for Maduros avgang.
Kronikken er skrevet av SONIA ZAPATA jurist og grunnlegger av The Norwegian Venezuelan Justice Alliance. Den er tidligere publisert i VG.
Dette er en avisartikkel skrevet av en ekstern skribent, som arbeider utenfor vår redaksjon.