Kunsten å skape historie. Black History Month i Norge

Escrito por Mónica Orjuela
Publicado el

Black History Month er et internasjonalt konsept som i Norge feires som en årlig kulturfestival gjennom hele oktober. Radio Latin-Amerika møtte underveis prosjektleder for årets festival, Michelle Antoinette Tisdel, for å snakke om årets utgave og om viktigheten av arrangementet i Norge i dag.

«Det er en markering som løfter fram svart, afrikansk, afrodiasporosk, og norsk-afrikansk historie». Dette skjer gjennom en rekke arrangementer, foredrag, konserter, filmvisninger og utstillinger. «Det dreier seg ikke om å skille ut svart historie fra øvrig historie, poenget er at man løfter frem og synliggjør det slik at det kan bli en del av den bredere historie vi har en bevissthet rundt».

Hva betyr Black history i Norge?

Black history month er for mange kjent som et konsept fra USA, men Black History Month Norway har i år fem års jubileum, og en viktig målsetting er å se på hva Black History betyr i en norsk kontekst.

«Det er veldig mange måter det norske samfunnet har hatt kontakt med Afrika, og med afrodiasporiske folk, og det er mange eksempler på personer med afrikansk opphav som har vært i Norge gjennom mange hundre år». Et av målene er å bidra til «en kontinuerlig nasjonsbygging med plass til alle».

Temaet de har valgt for i år er Kunsten å skape historie, som Tisdel forteller har en dobbel mening. På den ene siden dreier det seg om mennesker som skapere av historie, og på den andre siden på å se på kunst som formidler av svart historie.

Markeringen er et folkeopplysningsprosjekt av og for personer med ulike identiteter knyttet til svart historie, men er også rettet mot det bredere samfunnet. «Det er mange som tenker at dette er veldig nyttig, og det er mange som tenker at det kan være forebyggende mor diskriminering og rasisme. Det å lære om hverandres historier kan gi oss mer forståelse for våre likheter og forskjeller.»

Lytt til nyeste episode av Hjerterøtter, et radioprogram om identitetsdebatt og tilhørighet i Norge skapet av journalist Monica Orjuela og Halvard Hjermundrud.