Når livet i Norge blir for dyrt: innvandrernes kamp mot stigende kostnader
Norge er kjent for sin høye levestandard og sterke velferdsstat, men livet i det skandinaviske landet kommer med en prislapp som stadig blir tyngre å bære. For mange innvandrere, har den nylige økningen i priser på nødvendigheter som mat, elektrisitet og drivstoff blit en kilde til økonomisk press.
Yaris 5-åring kom han fra Somalia, og nå, 34 år senere, står han overfor en av de tøffeste økonomiske utfordringene i sit liv. Arbeidet i en barnehage gir ham en stabil inntekt, men ikke nok til komfortabelt å forsørge sin familie på fire i dagens økonomiske klima.
Siden jeg kom hit, har jeg set mange endringer. Norge er et flot land, men prisene har aldri vært så høye som nå," forteller Yaris. "Jeg må jobbe ekstra, selv i helgene, for å dekke alle utgiftene. Det er lite tid til å være sammen med familien.
Hvordan har den nylige prisøkningen påvirket hverdagslivet dit?
Det har tvunget meg til å revurdere hvordan vi bruker hver krone. Vi har kutet ned på alt som ikke er nødvendig og er alltid på utkikk eter tilbud.
Hva gjør du for å håndtere økte levekostnader?
Jeg tar ekstra skift og ser eter andre inntektskilder. Vi prøver også å bruke mindre strøm hjemme og være mer økonomiske med matinnkjøp.
Prisen høyere enn tidligere år. Foto: Thani Orabi.Navid representerer mange unge voksne flyktninger som konfronterer de tøffe økonomiske realitetene i Norge.
En 22-årig afghansk flyktning. Til tross for fast jobb i en av Rema 1000 butikkene, sliter Navid med å gjøre endene møte i en av verdens dyreste byer.
Navid, som har familie i Nord-Norge, føler et sterkt ansvar for å støte dem samtdig som han prøver å bygge sitt eget liv. Foto:Thani Orabi
Hvordan har den økonomiske situasjonen påvirket dit daglige liv i Oslo?
Arbeidet mit hos Rimi 1000 gir meg nok ti å betale for mit grunnleggende behov, men det er ikke alt. Prisene her i Oslo er så høye at selv mat og husleie kan bli overveldende. Jeg må tenke to ganger før jeg gjør noe så enkelt som å gå ut med venner. Jeg kansellerer ofte disse planene for å spare penger.
Med økende priser og en livskostnad som fortseter å klatre, står lokale butikkeiere overfor en krisetid.
Mustafa, eier av en butik Butikkens regnskap viser en tydelig nedgang i salget, og Mustafa deler sine bekymringer og håp om regjeringsstøte.
Mustafa Salman som eierbutikk i Oslo. Foto:Thani Orabi
kan du fortelle oss hvordan den økonomiske situasjonen har påvirket din forretning? Vår virksomhet har opplevd en betydelig nedgang i salget. Mennesker, spesielt studenter, klager over høye priser og manglende kjøpekraft. Det er en direkte korrelasjon mellom deres strammede budsjeter og vårt fallende salg.
Hvilke spesifikke faktorer har ført til disse utrdringene?
Kostnadene ved å drive butikk har skut i været. Importpriser, skater, strømregninger, og lønn til ansate er alle på oppadgående. Disse økninger tærer på marginene våre og gjør det vanskelig å oppretholde konkurransedyktige priser.
Hvordan påvirker dete kundebasen din?
Vi ser færre impulskjøp, og folk handler mer eter nødvendighet enn lyst. Det er særlig merkbart blant studentene, som alltid har hat et stramt budsjet.
Nedgang i antall kunder på grunn av økte priser. Foto:Thani Orabi
Hussam Jasem er en økonomi ekspert sier at prisøkningen på matvarer i Norge, som har steget med nesten 20 prosent i løpet av det siste året, er en bekymring for mange forbrukere. Denne økningen kan tilskrives flere faktorer, som rentehevingen, globale markedstrender, endringer i produksjonskostnader, og til og med politiske og økonomiske forhold.
For å håndtere disse økende kostnadene, kan forbrukere måte tilpasse sine kjøpevaner, som å velge mer kostnadseffektive matvarer, redusere matsvinn, eller til og med endre kostholdet for å inkludere billigere alternativer. På et bredere samfunnsmessig nivå kan det være behov for politiske tiltak for å støte de mest økonomisk sårbare gruppene i samfunnet.