App-baserte drosjetjenester gir innvandrere i Norge nye økonomiske muligheter

Escrito por Thani Orabi
Publicado el

I de siste årene har Norge vært vitne til en økende trend der innvandrere og flyktninger, inkludert Ehab som ankom i 2015, har omfavnet mulighetene som app-baserte tjenester som Uber og Bolt tilbyr.

Ehab begynte sin reise i Norge med å studere språket og jobbe i en Clas Ohlson-butikk. Etter to år i detaljhandelen, oppdaget han potensialet for økonomisk vekst som app-baserte taxi-tjenester kunne tilby. "Livet mitt har endret seg 180 grader," uttrykker Ehab begeistret. "Jeg har nå min egen bedrift og eier tre taxier. Jeg tjener mye mer nå enn i min tidligere stilling.

Hvordan har overgangen til taxisjåfør påvirket hverdagen din, og hvordan sammenligner du inntektene?

-Overgangen har gitt meg økonomisk stabilitet og frihet. Jeg tjener betydelig mer nå, og jeg har fleksibiliteten til å styre min egen tid.

Hva tror du tiltrekker innvandrere til denne typen arbeid?

-Fleksibiliteten og muligheten til å være din egen sjef er svært attraktiv. Dessuten er inntektspotensialet høyt, og det kreves ikke høy utdanning eller spesialiserte ferdigheter.

Hvordan ser du på konkurransen i bransjen, spesielt med flere og flere sjåfører som kommer til?

-Konkurransen er absolutt intensivert. Men jeg tror nøkkelen er god kundeservice og bygge et godt omdømme. Jo bedre tjeneste jeg gir, desto flere tilbakemeldinger og henvisninger får jeg, noe som gir meg en fordel.

Er det noen ekstra kostnader eller investeringer som må tas i betraktning når du starter i denne jobben?

-Absolutt. For det første er det kostnaden ved å vedlikeholde bilen - drivstoff, service og forsikring. Deretter er det lisenser og gebyrer knyttet til å kjøre taxi i byen. Det er også viktig å ta hensyn til plattformavgifter for appene vi bruker.

Hvordan balanserer du arbeidstid med personlig tid, spesielt med så fleksible arbeidstimer?

-Det krever disiplin. Selv om jeg har fleksibiliteten til å velge mine egne timer, setter jeg en rutine for meg selv. Dette hjelper meg å sørge for at jeg også får kvalitetstid med familien min.

Hvordan ser du på fremtiden for denne sektoren?

-Jeg tror sektoren vil fortsette å vokse, spesielt med teknologiske fremskritt. Det gir muligheter for mange, og jeg ser en lys fremtid for både etablerte og nye sjåfører i bransjen.

Hani, som opprinnelig er fra Syria, er et av mange ansikter som har tatt steget fra profesjonelle yrker i hjemlandet til taxisjåføryrket i Norge. Denne trenden har vokst raskt med populariteten til plattformer som Uber og Bolt.

Hani Hajeb fra Syria. Foto: Thani Orabi

-Jeg startet min egen bedrift og begynte å jobbe som taxisjåfør, sier Hani. Til tross for nye krav og tester som er innført av politiet og Statens vegvesen, har han klart å navigere gjennom utfordringene. -Arbeidet som taxisjåfør har blitt svært lønnsomt. Jeg tjener nå mellom 50 000 til 60 000 norske kroner i måneden," legger han til.

Hva skiller arbeidet i Uber og Bolt fra tradisjonelle taxiselskaper?

-For det første er det enklere å starte med Uber og Bolt. Alt du trenger er en bil som oppfyller kravene, og en app. Tradisjonelle taxiselskaper kan ha lengre prosesser og flere krav. Dessuten gir Uber og Bolt meg friheten til å jobbe når jeg vil, og det er en direkte kobling med kunden via appen.

Har du noen gang møtt sikkerhetsbekymringer mens du jobbet med disse plattformene?

-Generelt føler jeg meg trygg, men som med alle jobber, kan det være tidspunkter hvor man møter utfordrende kunder. Begge plattformene har imidlertid sikkerhetstiltak på plass, som passasjervurderinger, og de har også nød knapper innebygd i appen.

Har du møtt noen utfordringer med å bruke disse plattformene?

-Det er alltid utfordringer, som konkurranse fra andre sjåfører og tilpasning til plattformenes regler og krav. Men generelt har erfaringen vært positiv, og inntektspotensialet er høyere.

Hani Hajeb jobber som sjåfør i Oslo. Foto: Thani Orabi

Mener du at arbeid med Bolt og Uber gir tilstrekkelig økonomisk sikkerhet for innvandrere?

-Det avhenger av hvordan man forvalter tiden og ressursene sine. Det er muligheter for å tjene godt, men det krever også engasjement og innsats. Økonomisk sikkerhet er relativt, men for mange gir det et godt utgangspunkt.

Er det noen råd du vil gi til andre som vurderer å jobbe med Uber eller Bolt?

-Gjør grundig forskning. Sørg for at bilen din oppfyller kravene. Vær forberedt på variabel inntekt, spesielt når du først begynner. Og til slutt, kundeservice er nøkkelen. Gi kundene dine en god opplevelse, og det vil hjelpe deg i det lange løp.