De usynlige. Hva vet vi om seksuell vold mot gutter og menn i krig og konflikt og under flukt? Ny episode No Time For Silence

Publicado el

Mange mannlige flyktninger som kommer til, eller bor i Norge, lever med traumer som er vanskelige for de fleste å begripe. Noen av dem har opplevd seksuelle overgrep.

I denne episoden intervjuer vi Nora Sveaass klinisk psykolog og Professor emeritus ved Institutt for Psykologi ved Universitetet i Oslo. Hun er medlem av FNs underkomité for forebygging av tortur. Hun har i mange år arbeidet med overlevende etter traumer og tvungen migrasjon ved Oslo Universitets psykososiale senter for flyktninger.

Med Sveaass snakker vi om hvordan overgrep på gutter og menn bryter på mange måter med det tradisjonelle bildet av en mann som både kan forsvare seg og ta igjen, og blir derfor ikke blitt tatt helt på alvor. I tillegg til skyld og skam bidrar slike holdninger til at mange menn lar være å rapportere om seksuell vold i fengsel, i forbindelse med krigshandlinger, eller i tilknytning til flukt. Dette fører til at problemet forblir usynlig og hjelp blir vanskelig både å søke og finne.

Mer åpenhet og informasjon om temaet seksuelle overgrep mot gutter og menn er nødvendig. Spesielt viktig er det for dem med flyktningbakgrunn som utgjør språklige og etniske minoriteter og som kanskje allerede tilhører en sårbar gruppe. Gutter og menn som har et negativt forhold til egen seksuell legning, ikke er åpne om legningen sin, eller kanskje ikke har et bevisst forhold til egen seksuell identitet, kan være redde for hvordan samfunnet vil reagere på rapportering av overgrepet.

Lytt til vår podcast her!

Musikk:

Jakarta Riddim - Konrad OldMoney

Sao Meo Orchestral Mix - Doug Maxwell_ Zac Zinger

M.I.A. - Borders

Skip Marley - Refugee