Klasser, diskriminering og marginalisering: Kvinnerevolusjonen i Iran
Ifølge Banafsheh Ranji, forsker ved NTNU, omfatter undertrykkelsen av kvinner i Iran ikke bare påbudet om å bruke hijab og etterleve moralske retningslinjer. Hun fremhever viktigheten av å forstå den komplekse dynamikken av klasseundertrykkelse, marginalisering og diskriminering av ulike etniske grupper. Disse faktorene har dype konsekvenser for kvinner tilhørende etniske og nasjonale minoriteter, og særlig kurdiske og baluchiske kvinner.
Denne diskrimineringen gjenspeiles i historien om Mahsa Amini
Jina Amini, den unge iranske kvinnen som ble arrestert, torturert og deretter drept i 2022 av den islamske religiøse politiet for brudd på hijab-reglene. Hennes tragiske død fungerte som utløser for det vi nå kjenner som kvinnerevolusjonen i Iran, der omfattende protester mot regimets undertrykking av kvinner ble slått hardt ned.
Likevel, noe som sjelden blir diskutert i forbindelse med hennes sak var at navnet hennes familie ga henne var Jina, et kurdisk navn, påpeker forskeren. Jinas familie fikk ikke lov til å gi henne navnet Jina. I Iran er det strenge restriksjoner på navnevalg. Man må velge blant en begrenset liste godkjent av myndighetene, noe som er spesielt vanskelig for etniske minoriteter.
«Den fremherskende fortellingen, spesielt blant nasjonale opposisjonsgrupper, forsøker å ignorere at Jina var en kurdisk kvinne og ikke bare en kvinne. Argumentet om at alle kvinner i Iran lider under samme grad av undertrykkelse, uavhengig av klasse, etnisitet eller nasjonalitet, er feil», sier Ranji. For den iranske forskeren er ikke kvinner en homogen gruppe. Kvinne som tilhører til disse etniske grupper i Iran er utsettes for mer vold og undertrykkelse sammenlignet med andre.
Kvinnene i dette landet er målbevisste i sine krav, og har nektet å gi opp. Det er fortsatt kvinner som tør å gå ut i gatene uten hijab, ifølge rapportene og nyhetene fra de siste månedene. Flere kvinner har blitt slått og arrestert av moralpolitiet de siste månedene.
For Banafsheh Ranji må fremtiden til den feministiske bevegelsen i Iran knyttes til dens historie.
Hør intervjuet med Banafsheh Ranji og lær mer om kurdiske og baluchiske kvinner i vår nye episode av Ola Verde, et program ledet av Monica Orjuela.