Vi må lytte til de unge

Publicado el

"Er jeg norsk, hvis jeg har mørk hud?" er tittelen på Amir Shaheels nyeste bok, der han intervjuer unge med minoritetsbakgrunn for å snakke om problemstillinger og utfordringer rundt hva det vil si å være, vokse opp som og tilhøre en minoritet i Norge. Amir formidler og beskriver en bred samfunnsdebatt gjennom stemmene til barn mellom 12 og 15 år.

Stemmene til unge ikke har blitt hørt

Andregenerasjons innvandrere som Shaheels har de siste tiårene begynt å snakke om sine og foreldrenes erfaringer, om hva det har betydd å leve i Norge som minoritet. Spørsmål som «Hvor kommer du fra?» eller «Hvorfor anses jeg ikke som etnisk norsk, selv om jeg er født her, gått på skole her, og har hjemmet mitt her, som andre norske?» Mange opplever å bli sett på og behandlet som fremmede, og disse erfaringene har blitt til essays, romaner og analysebøker.

Men forfatteren og komikeren Amir mener at stemmene til unge ikke har blitt hørt. Han beskriver i sin bok hvordan han ble ignorert da han var ung, og kanskje var dette en av grunnene til at han har bestemt seg for å stille unge mennesker de samme spørsmålene som stilles til voksne. Resultatet er en bok full av svar, rik på karakter og med mye visdom og kunnskap om hva som skjer i samfunnet vårt.

Amir gir, som et nylig eksempel, en episode med rasisme under et fotballmesterskap, der en etnisk norsk far ropte rasistiske meldinger til en 12 år gammel gutt. Amir lurer på hva et barn føler når det kommer hjem etter at en 40 år gammel voksen har ropt rasistiske meldinger til ham? "Stemmene deres er viktige," sier Amir.

Vi snakker med ham om viktigheten av at unge mennesker ser seg selv representert på TV eller i filmer. Forfatteren mener at vi bør være de som starter med å fortelle våre egne historier og oppfordrer foreldre til å støtte og oppmuntre unge i dette arbeidet.

Lytt til vårt radioprogram og podcast "Hjerterøtter," skapt av Monica Orjuela.