Taliban har ikke endret seg, men vi kvinner i Afghanistan har forandret oss veldig mye

Publicado el

Mina Rafiq har i flere år vært en av de mest kjente stemmene i kampen for kvinners rettigheter i Afghanistan. Etter at Taliban tok makten, har undertrykkelsen mot afghanske kvinner nådd nye høyder, og Rafiq, som selv lever i eksil i Norge, nekter å tie. Hun har møtt Taliban-regimet ansikt til ansikt når de har vært i Norge og utfordrer dem åpent med sitt krav om at volden mot afghanske kvinner må opphøre. I et land hvor kvinnene er fratatt grunnleggende rettigheter, står Rafiq i frontlinjen som en fremtredende aktivist.

Født i Afghanistan, ble Rafiq tvunget til å flykte som barn til Pakistan sammen med sin familie, i håp om å sikre en fremtid uten frykt og forfølgelse. Etterpå måtte familien søke tilflukt i Norge, men det er deres erfaringer og tapet av frihet som fortsatt brenner i hjertet hennes. Gjennom sitt lederskap i organisasjonen Against Illiteracy and Poverty (A.I.P) kjemper hun i dag for å forbedre livene til afghanske kvinner, som fortsatt lider under fattigdom og analfabetisme.

Undertrykkelsen når nye høyder

Av de siste tiltakene som er pålagt av Taliban, har kvinners rettigheter blitt kraftig innskrenket. Kvinner nektes utdanning og arbeid, høye hæler og fargerike klær, og de er også fratatt retten til å le i offentligheten og privat – et symbol på den ekstreme kontrollen som nå pålegges dem. “Det eneste kvinner kan gjøre, er å føde guttebarn for å bli Taliban-soldater, tigger eller selge en datter for å mate resten av familien,” sier Rafiq. Hun understreker at de ikke lenger kommer til å akseptere dette, at Taliban ikke har forandret seg, men vi kvinner i Afghanistan har forandret oss veldig mye.

I et intervju med Radio Latin-Amerika forteller Mina om reisen sin – fra å leve som flyktning i Pakistan til eksil, og hennes feministiske aktivisme og engasjement for kvinnene i Afganistan. I sitt arbeid, både i Norge og på den internasjonale arenaen, har Rafiq blitt et symbol på at kvinner ikke skal være passive eller akseptere undertrykkelsen i taushet.

Hør hele intervjuet med Mina Rafiq i vår podcast El Viaje del Colibrí – Kolibriens Reise, skapet av Monica Orjuela.

Andre episoder av El Viaje del Colibri - Kolibriens Reise

Lytt til andre podcaster

Ola Verde - Den Grønne Bølgen: feministiske podcast

Hjerterøtter - Raíces del Corazón: migrasjon og eksil