Amir Ranjbar bruker friluftsliv for å støtte unge mennesker

Publicado el

Amir Ranjbar kom til Norge som enslig mindreårig flyktning, etter å ha reist alene på en farlig rute der mange barn blir utsatt for slaveri, vold og misbruk. Han beskriver det som et mirakel at han kom seg trygt fram. I dag er han daglig leder for Wild X, en organisasjon som hjelper ungdom gjennom naturopplevelser.

Friluftsaktiviteter for å møte utfordringer

Som mindreårig forlot Amir Iran og dette førte til at Amir reiste over 4000 kilometer før han til slutt ankom Norge. Det gikk fire år før Amir fikk svar på asylsøknaden, en belastende ventetid som påvirker den psykiske helsen til mange flyktninger i samme situasjon.

Amir opplevde mange utfordringer som flyktning, men fant en måte å tilpasse seg på ved å bruke tid i naturen. Friluftsliv ble en viktig del av hverdagen, og han begynte etter hvert å se på det som en livsstil. Dette ble en måte å håndtere de vanskelighetene han opplevde som enslig mindreårig asylsøker.

I dag er Amir opptatt av å videreføre sine erfaringer til andre unge. Gjennom Wild X jobber han med ungdom og bruker naturbaserte aktiviteter som camping, fiske og skogturer for å støtte dem i å finne en sunn balanse i livet. Han mener at naturopplevelser kan spille en sentral rolle i integreringen av unge mennesker.

Vi spurte Amir om myten om at innvandrere ikke er interessert i friluftsaktiviteter eller ikke går på tur. Han påpekte at det er en "missing link" mellom de tilgjengelige tilbudene og informasjonen som når innvandrere. Selv om det er mange muligheter, er det ikke alltid lett for dem som er nye i Norge å få kjennskap til disse aktivitetene, sier Ranjbar.

Hør hele intervjuet med Amir Ranjbar i vår podcast El Viaje del Colibrí – Kolibriens Reise, skapt av Monica Orjuela.

Andre episoder av El Viaje del Colibri - Kolibriens Reise

Lytt til andre podcaster

Ola Verde - Den Grønne Bølgen: feministiske podcast

Hjerterøtter - Raíces del Corazón: migrasjon og eksil