Vi er i ferd med å bli empatiutmattet
Aldri før har verden opplevd en så omfattende flyktningskrise som i dag, med over 108,4 millioner mennesker tvunget på flukt, ifølge en rapport fra Invisibilizadas. Dette var et sentralt tema i samtalen med Kristina Quintano, forfatter, journalist og festivalsjef for den kommende Fluktfestivalen, som finner sted 24. oktober. Hun understreket hvordan årets festival er mer relevant enn noensinne, nettopp fordi den skaper et rom for samtaler og fellesskap med mennesker som arbeider med flyktningspørsmål, særlig i områder som Midtøsten, Gaza og Middelhavet.
Kunstnerisk og samfunnsengasjert rom
Fluktfestivalen er et unikt arrangement som kombinerer kunst og samfunnsengasjement for å sette fokus på den globale flyktningskrisen. Quintano forteller hvordan festivalen gir et rom for å reflektere over menneskelig lidelse og tap, samtidig som den skaper håp og solidaritet i disse vanskelige tidene. Festivalen vil inkludere både foredrag, kunstutstillinger og musikk, som alle bidrar til å belyse flyktningenes situasjon fra ulike perspektiver.
Globale og parallelle kriser
Forfatteren belyste at vi nå står overfor en historisk rekord i antall mennesker på flukt. Opptrappingen av konflikten i Midtøsten, inkludert Israels grusomme og intense bombeangrep mot befolkningen i Gaza og Libanon, har ført til en alvorlig humanitær krise der millioner av mennesker er tvunget til å forlate sine hjem. Kristina understreket at den pågående krisen og parallellene til andre kriser gjør årets Fluktfestival mer relevant og nødvendig enn noen gang før.
I en tid hvor mange hjelpearbeidere og aktivister føler seg utslitte og overveldet av de kontinuerlige tragediene, gjør Kristina det klart at festivalen er en mulighet til å samle mennesker for å reflektere, puste og lytte til historier fra de som har dedikert seg til å hjelpe flyktninger.
Årets festivalprogram
Festivalens program har et bredt spekter av gjester, inkludert journalister, kunstnere og menneskerettighetsforkjempere. Blant disse er Erik Fosse, en erfaren kirurg som har utført flere oppdrag i Gaza, der han har vært vitne til de dramatiske helseutfordringene i regionen; Marthe Valle, sykepleier og forfatter som dokumenterer livet i Gaza og de greske flyktningleirene; Fredrik Græsvik, en veteran utenrikskorrespondent med tretti års erfaring fra kriger og konflikter; og Elisabeth Eide, journalist og ekspert på Afghanistan. Kristina Quintano vil også være til stede på festivalen med sine to nyeste bøker, Smugler eller grenselos og Flukt.
Lytt til intervjuet med Kristina Quintano for å få dypere innsikt i temaene, og utforsk videre på El Viaje del Colibrí - Kolibriens Reise, programmet skapt av Monica Orjuela.
Andre episoder av El Viaje del Colibri - Kolibriens Reise
Lytt til andre podcaster
Ola Verde - Den Grønne Bølgen: feministiske podcast
Hjerterøtter - Raíces del Corazón: migrasjon og eksil