Rasismens stille farer: på tide å gi opplæring til helsepersonell om diskriminering
Marian Hussein, norsk politiker fra SV og stortingsrepresentant for Oslo, var gjesten vår i denne episoden av Ola Verde. Sammen med henne diskuterte vi et tema som påvirker oss kvinner med minoritetsbakgrunn daglig, nemlig den "subtile" rasismen og diskrimineringen vi møter i helsesystemet.
Er det snakk om rasisme og diskriminering som rammer minoritetskvinner?
Diskriminering og subtil rasisme i helsesystemet påvirker hvilken medisinsk behandling man får, noe som kan ha alvorlige konsekvenser. Det er viktig å lære opp helsepersonell i rasisme og diskriminering for å sikre likeverdig behandling uavhengig av bakgrunn.
Det er mange eksempler på latinamerikanske kvinner som har opplevd slik «subtil» rasisme. Vi spør Hussein om stortingsrepresentanter har adressert dette i helsekomiteen og om det implementeres tiltak som sikrer at alle kvinner, uansett bakgrunn, blir behandlet med respekt og får den nødvendige helsetjenesten.
-Når jeg for flere år siden fikk mitt første barn, hadde jeg en veldig fin jordmor. Men jeg hadde også en barnepleier som ikke kjente meg. Hun hadde nesten ikke snakket med meg, men hun sa på slutten av fødsel at «vi ses neste år, fordi dere somaliske kvinner føder hvert år», forteller Hussein til Radio Latin-Amerika.
«Fordommer møter oss alle. Spørsmålet er hva vi velger å gjøre med det. Jeg vil jobbe imot et sånt system som ikke tar folk med minoritetsbakgrunn på alvor og ikke lytter til deres bekymring».
I Ola Verde, vårt feministiske program, tror vi det er avgjørende å gjennomføre opplæring om rasisme og diskriminering for helsepersonell, spesielt når det gjelder å møte kvinner med minoritetsbakgrunn. Dette vil bidra til å skape et mer inkluderende og respektfullt helsesystem som gir likeverdig behandling til alle.
Hør mer om dette emnet på Radio Latinamerika. Programet skapet av Monica Orjuela