Fortsatt stille kamp for familieplanlegging og prevensjon blant migrantkvinner

Publicado el

Darija Fabijanovic støtter kvinner på forskjellige måter, inkludert ved å tilby veiledning og assistanse til kvinner med innvandrerbakgrunn som ønsker å få tilgang til familieplanlegging og prevensjonsmidler.

Darija Fabijanovic, opprinnelig fra Kroatia, kom til Norge i 1994. “Jeg ankom under krigen og husker hvor vanskelig det var da jeg kom hit”, hun har engasjert seg for å hjelpe andre migrantkvinner og har vært aktiv i frivillig arbeid med Bydelsmødre siden 2016. Fabijanovic er stolt av å ha vært med på reisen fra å være 13 mødre i begynnelsen til dagens imponerende 250 mødre i Oslo. Disse kvinnene snakker over 50 språk og kommer fra 69 ulike land.

Fabijanovic støtter kvinner på ulike måter, blant annet ved å gi informasjon og støtte til migrantkvinner som ønsker tilgang til familieplanlegging og prevensjonsmetoder. Hun forstår de store utfordringene disse kvinnene står overfor, både når det gjelder å finne informasjon om prevensjon og å bryte med kulturelle tradisjoner som kan hindre dem i å ta kontroll over egen kropp. "Du kan trenge en spiral eller P-pille, men tør ikke å si ifra, av frykt for reaksjonen fra partneren din. Du ønsker prevensjon, men vil ikke at partneren din skal vite det. Da tar jeg kontakt med helsestasjonen (...) for å finne en løsning, alt gjøres i hemmelighet under premisset om taushetsplikt."

Selv om kvinner, også i Norge, møter barrierer når det gjelder å ta beslutninger om egen kropp og skjebne, enten det er på grunn av kulturelle normer, familiepress eller partnervold, finner mange støtte hos andre som deler deres erfaringer. Darija er bare én av mange som deltar i frivillig arbeid for å forbedre livskvaliteten til andre kvinner.

Lær mer om ulike former for forebygging og planlegging, kan du lytte til den nyeste episoden av Ola Verde, et feministisk radioprogram skapt av Monica Orjuela.